Η Βρετανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τεχεράνη

Την απέλαση όλων των Βρετανών διπλωματών και το κλείσιμο της πρεσβείας στην Τεχεράνη αποφάσισε ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών William Hague, υποστηρίζοντας πως η έφοδος των διαδηλωτών στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου (που αποτελεί έδαφος της χώρας) την Τρίτη στην Τεχεράνη, έχαιρε της υποστήριξης του ιρανικού καθεστώτος.

Ο κ. Hague δήλωσε επίσης πως όλοι οι Ιρανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Μεγάλη Βρετανία εντός 48 ωρών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών δεν θα αποκοπούν πλήρως...


Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό οι 200 περίπου διαδηλωτές που παραβίασαν την είσοδο της πρεσβείας στην Τεχεράνη δεν θα μπορούσαν να το έχουν επιτύχει χωρίς την υποστήριξη των τοπικών αρχών προσθέτοντας πω «αν μια χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί την λειτουργία μιας αντιπροσωπίας μας στο έδαφος της, δεν έχει θέση ούτε στη δικά μας χώρα».


Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφασισθεί ποια πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ώστε να καλύψει το κενό που αφήνει η αποχώρηση των διπλωματών από την Τεχεράνη.

Εν τω μεταξύ οι ιρανικές αρχές προσπαθούν να υποβαθμίσουν το συμβάν, κάνοντας λόγο για «αυθόρμητη διαμαρτυρία φοιτητών, που δεν είχαν σχέση με επίσημες κυβερνητικές ή κρατικές αρχές».