Οι συμπτώσεις του 2004 μάθημα για Ελλάδα στο Euro 2012

Oύτε παραγγελία… Ο λόγος για την κλήρωση της Εθνικής Ελλάδας στην τελική φάση του Euro 2012, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Ο Φερνάντο Σάντος φαίνεται, ότι εκτός από τη "κληρονομιά" της μεγάλης ομάδας, που του άφησε ο Ότο Ρεχάγκελ, πήρε και το "κοκαλάκι της νυχτερίδας" του Γερμανού, αφού το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν μπορούσε να έχει πιο βατό όμιλο. Είναι μετά να μη "ξυπνούν" μνήμες 2004;


Η ελληνική ομάδα στάθηκε (υπερ)τυχερή, αφού η Πολωνία, η Τσεχία κι η Ρωσία είναι ομάδες, που με την πρέπουσα σοβαρότητα μπορεί να τις αντιμετωπίσει στα ίσια και να "χτυπήσει" μία από τις..........
2 προνομιούχες θέσεις, που οδηγούν στους 8 της Ευρώπης.

Η Εθνική, όσο παράξενο και να φαίνεται, ευνοήθηκε από τη Θεά Τύχη ακόμη κι από το γεγονός ότι δίνει το 1ο ματς στο Euro. Θα παίξει στην πρεμιέρα, στη Βαρσοβία κόντρα στην Πολωνία. Για ποιο λόγο πρέπει να αισθάνεται τυχερή; Επειδή παραδοσιακά στην έναρξη τέτοιων διοργανώσεων συνηθίζονται να "σκάνε" οι "βόμβες" κι όλο το άγχος μεταφέρεται στο φαβορί και δη στον οικοδεσπότη...


Θυμίζουμε, ότι: Μία τις πιο μεγάλες "βόμβες" έπεσε στη Λισαβόνα το 2004, όταν η Ελλάδα κέρδιζε τη διοργανώτρια Πορτογαλία και στη συνέχεια "σάρωνε" τα πάντα, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του ευρωπαικού πρωταθλήματος. Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται μία οκταετία αργότερα. Απλά στη θέση της Πορτογαλίας βρίσκεται η διοργανώτρια Πολωνία.


Οι περίεργα καλές συμπτώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Και το 2004 η Εθνική μας αγωνίστηκε στον Α' όμιλο. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Ρωσία στο τελευταίο ματς, όπου και "σφράγισε" την πρόκριση στους 16, έστω κι αν ηττήθηκε με 2-1!


Οι συμπτώσεις, όμως, δεν παίζουν... ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν πρέπει να επαναπαυθεί, επειδή απέφυγε μεγαθήρια όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία κι η Αγγλία. Θα είναι καταστροφικό ένα τέτοιο σενάριο, αφού υπάρχουν και μειονεκτήματα από τη συγκεκριμένη κλήρωση.


Προσέξτε:


Η Πολωνία είναι μία εκ των 2 διοργανωτών. Θεωρείται λογικό να έχει το απαραίτητο "σπρώξιμο", ώστε να προχωρήσει, τουλάχιστον, στους 8, αφού θα πρέπει να γεμίζουν τα γήπεδα και κατά συνέπεια τα ταμεία της UEFA. Μη ξεχνάτε: Δεν αγωνίζονται μόνο οι ομάδες, αλλά κι οι χορηγοί που διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ...


Η Τσεχία είναι κατώτερη εκείνης του 2004, αλλά είναι πιο ομάδα. Δεν διαθέτει τους παίκτες-βεντέτες άρα είναι πιο συσπειρωμένη, οπότε μπορεί να εξελιχθεί σε πιο επικίνδυνη. Επίσης, οι Τσέχοι φημίζονται για την πολύ καλή τεχνική τους.


Η Ρωσία είναι η κορυφαία δύναμη του πρώην ανατολικού μπλοκ κάτι που σημαίνει ότι είναι ανώτερη και από Πολωνία και από Τσεχία. Πρόσφατα, μάλιστα, την αντιμετωπίσαμε σε φιλικό στο "Γ. Καραισκάκης", το οποίο έληξε 1-1. Ακόμη: Οι Ρώσοι "διψούν" δεκαετίες τώρα για μία μεγάλη διάκριση και το περιβάλλον που θα αγωνιστούν δεν τους είναι διόλου άγνωστο.


Μία ευνοική παράμετρος, που μπορεί να προκύψει από τη κλήρωση του Euro 2012, είναι και το πρόγραμμα της Εθνικής. Ότι η Εθνική ανοίγει την "αυλαία" του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος με τη διοργανώτρια Πολωνία είναι καλό, αλλά και... κακό συνάμα. Αν η ελληνική ομάδα πετύχει νίκη ή δεν ηττηθεί -όπως στο ξεκίνημα της Πορτογαλίας το 2004-, τότε θα αγωνιστεί με την ψυχολογία στα ύψη κόντρα στην Τσεχία, η οποία δεν είναι... Ρωσία.


Τι εννοούμε; Ότι οι Ρώσοι θεωρητικά είναι ανώτεροι των Τσέχων και βάσει πιθανοτήτων η Εθνική έχει περισσότερες ελπίδες για "τρίποντο", που θα την ανεβάσει στους 4 ή και 6 βαθμούς, οπότε θα είναι με το ένα πόδι στην οκτάδα. Πλέον θα απομένει το 3ο και τελευταίο ματς με τη Ρωσία, που μπορεί να "βολεύει" η ισοπαλία, τόσο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όσο και την "αρκούδα", οπότε περνούν αμφότεροι...


Οι 3 αντίπαλοι της Εθνικής μας, όσο εύκολο είναι να μπλοκαριστούν, αν οι παίκτες του Σάντος, επιβάλουν τον ρυθμό τους (αργό τέμπο, δύναμη), τόσο δύσκολο μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν αποκτήσουν το "πάνω χέρι". Κύριο -και κοινό- χαρακτηριστικό τους είναι η ταχύτητα από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. Αν μάλιστα πετύχουν πρώτοι γκολ και υποχρεώσουν τον αντίπαλο να ανοιχτεί, τότε είναι ικανοί να τον διασύρουν. Αντίθετα, αν βρεθούν πίσω στο σκορ ή εκνευριστούν από το στυλ παιχνιδιού, τότε έχουν πρόβλημα που εντοπίζεται ως επί το πλείστον στην άμυνα, αφού γίνονται επιπόλαια λάθη.


Ατού της Εθνικής από την άλλη; Η διαμόρφωση συγκεκριμένης αγωνιστικής φιλοσοφίας, το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια κι η πρόκληση για τον Φερνάντο Σάντος, να επαναλάβει ό,τι ο Ότο Ρεχάγκελ το 2004.


Με δύο λόγια; Η Ελλάδα στάθηκε τυχερή στη θεωρία. Καλείται να το αποδείξει στην πράξη, ώστε το 2012 να γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά μία οκταετία...