Που στο διάολο πήγαν τα λεφτά που υπήρχαν;

 Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Αυτά που συμβαίνουν εδώ και καιρό στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, ιδωμένα μέσα απ’ τα μάτια ενός εγκλείστου του Δρομοκαϊτίου, φαντάζουν εξωφρενικώς πιο παράλογα από τη ζωή μέσα στο Δρομοκαϊτιο. Οι καθημερινές ειδήσεις είναι τόσο συναρπαστικά παράλογες, που εκείνος που θα ισχυριστεί πως τις κατανοεί, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί παρανοϊκός, ή πολιτικός-οικονομικός αναλυτής, που είναι το ίδιο αν όχι χειρότερο.
Όλα τα κράτη της γης, τα οποία και εκδίδουν το χρήμα, είναι υπερχρεωμένα. Σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας, οι ΗΠΑ χρωστούν 15 χιλιάδες δις. Η Μ. Βρετανία 9 χιλιάδες δις. Η Ιαπωνία πάνω από το 200% του ΑΕΠ της. Τα κράτη της Ευρωζώνης κατά μέσο όρο το 98% του ΑΕΠ της. Το συνολικό χρέος των 20 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη χρωστά πάνω από 50 χιλιάδες δις. Τα τελευταία δύο χρόνια χάθηκαν στα χρηματιστήρια περισσότερα από 50 χιλιάδες δις και ......
όμως οι περισσότερες τράπεζες του κόσμου είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το εύλογο ερώτημα ενός απλού πολίτη είναι: «Που στο διάολο πήγαν τα λεφτά»;
Ο μέσος Γερμανός πολίτης, εκείνος που αγνοείς πλήρως πως λειτουργεί η οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς, διαβάζει την είδηση και απορεί ή εξοργίζεται:
«Ο όμιλος Metro επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και της εφημερίδας Handelsblatt ότι έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την αυστριακή εταιρεία Signa, η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει τα πολυκαταστήματα Kaufhof της Γερμανίας, έναντι του ποσού των 2,4 δις ευρώ. Σύμφωνα με την Handelsblatt πίσω από τη Signa βρίσκεται ο πολυεκατομμυριούχος Γιώργος Οικονόμου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Metro ενδιαφέρον έχει επιδείξει και ο ισπανικός όμιλος Corte Inglés. Το Kaufhof έχει περίπου 140 υποκαταστήματα σε όλη τη Γερμανία και έκανε πέρυσι τζίρο 3,5 δις ευρώ».
Τον περασμένο Ιούνιο, η ισπανική κατασκευαστική ACS αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Γερμανίας και της πέμπτης στον κόσμο, της Hochtief.
Ελληνες και Ισπανοί επιχειρηματίες δυο χρεοκοπημένων χωρών, επενδύουν τα λεφτά που γλίτωσαν από φόρους που δεν πλήρωσαν στις χώρες τους, στην πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, καλούνται Ελληνες, Ισπανοί, Γερμανοί και εργαζόμενοι άλλων χωρών να επιδοτήσουν τις ζημιές των τραπεζών και τα κέρδη τους.