Μπιτσαξής: «Η επιτροπή εφέσεων έγινε επιτροπή… αφέσεων»!

Χωρίς να παραδεχτεί ότι η επιχείρηση αυτοκάθαρσης του ποδοσφαίρου εξελίχθηκε σε φιάσκο, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής κατακεραύνωσε την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ χαρακτηρίζοντάς την «επιτροπή αφέσεων»! Διαβάστε τι είπε για τα στημένα ματς, την αθλητική δικαιοσύνη, τη διαιτησία του επερχόμενου ντέρμπι και την υπόθεση των επεισοδίων του Καυταντζογλείου, για την οποία υπήρξε παρέμβαση Ξενίδη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Δίκη» στον ΣΚΑΪ, ο Πάνος Μπιτσαξής επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση όσον αφορά την υπόθεση των στημένων αγώνων. Υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που έχουν γίνει για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, ωστόσο άφησε σαφέστατες αιχμές για τις αποφάσεις της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ που αθώωσε σχεδόν το σύνολο των κατηγορουμένων:


Αναλυτικά όσα είπε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού:

«Δεν θα κάνω κρίσεις για το αν έκανε καλά τη δουλειά της η αθλητική δικαιοσύνη. Θα κάνω το ρητορικό ερώτημα: Πού ήμασταν πριν δύο χρόνια και πού είμαστε τώρα; Προηγήθηκαν τρεις δεκαετίες ακινησίας. Κάθε μορφής ανομία ήταν ανεκτή. Και τώρα έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας καταμαρτυρήσει ότι δεν προσπαθήσαμε.

Πλέον είμαστε ένα βήμα μπροστά και αυτό είναι εδραιωμένο. Ρωτάω λοιπόν: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στημένα παιχνίδια; Αν πούμε ναι, είναι πιο δύσκολο να στήσεις τώρα ένα παιχνίδι; Το 99% θα απαντούσε ναι. Διότι υπάρχει φόβος. Δεν επήλθε πλήρης εξυγίανση αλλά έγινε κάτι.

Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ δικαίως μπορεί να πει κάποιος ότι έγινε… επιτροπή αφέσεων. Υπήρξαν αντιφάσεις στις αποφάσεις της και αυτό έχει υποπέσει στην προσοχή μας. Δεν είναι ευθύνη δική μας αυτό. Η ΕΠΟ ζήτησε τακτικούς δικαστές και αυτό είναι σημαντικό αν γίνει. Να επιλέγονται με κλήρωση. Μπορούμε να υπερκεράσουμε τα όποια συνταγματικά ζητήματα τίθενται σε αυτό και να το κάνουμε.

Για την υπόθεση των στημένων αγώνων δεν υποβιβάστηκε μόνο η Ηλιούπολη, αλλά τρεις ομάδες. Είναι και ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα. Ο Μπέος και ο Ψωμιάδης καταδικάστηκαν για τα στημένα και η ΕΕΑ δεν τους έδωσε πιστοποιητικό ακριβώς λόγω της εμπλοκής τους σε αυτό. Επίσης, επιβλήθηκαν βαθμολογικές ποινές σε άλλες δύο ομάδες, την Παναχαϊκή και τον Αετό Σκύδρας. Σίγουρα, ορισμένες αποφάσεις της επιτροπής εφέσεων δεν ήταν οι καλύτερες που θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί. Όμως έγιναν βαθιές ανατροπές στο ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ.

Κάποιοι λένε ότι την πλήρωσαν μόνο οι μικροί. Δεν υπήρχαν όμως στοιχεία για τις μεγάλες ομάδες. Υπάρχουν όμως ποινικές διώξεις σε εκκρεμότητα.

Η πολιτεία και ο συντεταγμένος μηχανισμός της, κινήθηκε και έφερε κάποια αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε στη συνέχεια διότι η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Η υποχρέωση η δική μας είναι να βγαίνουν όλα στο φως. Υπάρχουν όμως οι συντεταγμένοι μηχανισμοί. Μπορεί να υπάρχουν αστοχίες και καθυστερήσεις. Δεν παρεμβαίνουμε σε αυτό το κομμάτι. Εμείς θέλουμε να νιώθουν την ανάσα της πολιτείας όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά».


Αναφορικά με τα επεισόδια στο Καυταντζόγλειο και το πανό που ανήρτησαν οι οπαδοί του Ηρακλή κατά του Σοφοκλή Πιλάβιου, ο κ. Μπιτσαξής ήταν ξεκάθαρος:

«Αυτό το πανό υπερέβαινε κάθε όριο αντοχής πολιτισμένου ανθρώπου. Εγώ είμαι πολύ διαλλακτικός με τα πανό. Διανύουμε περίοδο κοινωνικής έντασης και μάλιστα είχα πει και στον πρόεδρο της ΕΠΟ, ότι για τα πανό με πολιτικές διαμαρτυρίες πρέπει να υπάρχει μία ελαστική εφαρμογή των κανονισμών. Θυμίζω ότι στο Καραϊσκάκη είχε αναρτηθεί ένα πανό εναντίον μου και είχα πει δημόσια να μην τιμωρηθούν αυτοί που το ανέβασαν. Αυτό όμως που ανέβασαν στο Καυταντζόγλειο ξεπερνά κάθε όριο. Δεν μπορείς να ανακατεύεις γυναίκες και παιδιά με τέτοιο χυδαίο τρόπο. Δεν έχουν ιερό και όσιο αυτοί που το έκαναν.

Εμείς έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι όποια ομάδα κάνει επεισόδια μεγάλης κλίμακας θα εξετάζεται ακόμη και η χορήγηση του κρατικού γηπέδου σε αυτή. Δεν μας ενδιαφέρει πως θα λέγεται η ομάδα. Πάντως αυτό που έγινε στο Καυταντζόγλειο με το πανό, ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής και ανοχής.

Το Καυταντζόγλειο έχει συνδεθεί με τον Ηρακλή και αυτό το σεβόμαστε. Πρέπει όμως η διοίκηση του να αντιληφθεί ότι πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια ότι δεν θα επιτρέψει τέτοια φαινόμενα. Το ίδιο και οι διοικήσεις που πήραν στο λαιμό τους αυτή την ομάδα, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη στην εκπομπή ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος του «γηραιού», Γιώργος Ξενίδης και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ξενίδης: Εννοείται ότι καταδικάζουμε το πανό και τα όσα έγιναν.
Μπιτσαξής: Δεν φαίνεται αυτό στην ανακοίνωση σας.
Ξενίδης: Δεν βλέπετε το πρόβλημα που μας έχετε δημιουργήσει εσείς και η ΕΠΟ;
Μπιτσαξής: Δηλαδή αυτό δικαιολογεί το να υβρίζονται τα παιδιά του Πιλάβιου; Εμείς δεν θα επιτρέψουμε αυτή την αθλιότητα σε δημόσια περιουσία.
Ξενίδης: Υπάρχει βεντέτα του Ηρακλή με την ΕΠΟ. Δεν σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα που τους κάνουμε. Τι πρόβλημα έχουν με τον Ηρακλή; Εμείς θέλουμε να τελειώσει αυτό το πράγμα. Παρακαλούμε την ΕΠΟ για να μιλήσουμε.
Μπιτσαξής: Έτερον εκάτερον. Είναι άλλο θέμα το αν έχει δίκιο ο Ηρακλής με την ΕΠΟ. Αυτό που έγινε όμως περνάει κάθε όριο ανοχής. Κάντε κάτι γι’ αυτό αν θέλετε να προστατέψετε την ιστορική έδρα του Ηρακλή. Η Ελλάδα δεν είναι ακυβέρνητη και δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει.


Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκε και στη διαιτησία με αφορμή την κουβέντα που γίνεται για το ποιος θα διευθύνει το ντέρμπι των «αιωνίων», ενώ επανέλαβε την πρόταση του να καταργηθεί ο ορισμός των διαιτητών και να γίνεται κλήρωση:

«Η διαιτησία έχει πυροδοτήσει πολλές φορές φαινόμενα βίας. Φέτος βλέπω σαφέστατη βελτίωση. Για να αποφύγουμε στη χώρα της καχυποψίας τη συζήτηση για τη διαιτησία, πρέπει να θεσμοθετηθεί η κλήρωση των διαιτητών. Τουλάχιστον στα ματς υψηλής επικινδυνότητας. Πιστεύω ότι η κλήρωση των διαιτητών είναι ένα θέμα που θα ωριμάσει».

sport-fm.gr