Β. Σόιμπλε: Αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας έως το τέλος του 2012

Την επιθυμία της Γερμανίας, η Ευρώπη να περάσει τις αλλαγές στην Συνθήκη της Λισαβόνας έως το τέλος του 2012, αναφορικά με την κοινή δημοσιονομική πολιτική, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στο Reuters, o κ. Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι “αυτός είναι ο στόχος μας”.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως θα προτιμούσε όλα τα κράτη – μέλη να υπογράψουν τις συνταγματικές αλλαγές, καθώς γνωρίζει τις αντιστάσεις, που ήδη προβάλλουν κάποιες χώρες στις αλλαγές αυτές. Η Βρετανία, για παράδειγμα, έχει ήδη αρνηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας...


Για τον λόγο αυτό, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «σε αυτή τη περίπτωση, θα τους ζητήσουμε να μας επιτρέψουν, σε εμάς που ανήκουμε στην Ευρωζώνη, να συνεχίσουμε κανονικά τις διαδικασίες αλλαγής της Συνθήκης». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνουν αυτές οι αλλαγές, προκειμένου η Ευρωζώνη να θεμελιώσει τις δομές για μια κοινή δημοσιονομική πολιτική, που θα συνοδεύει την κοινή νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν θέλει το θέμα αυτό να προκαλέσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε ό,τι κάνουμε, θέλουμε και οι άλλοι να συμμετέχουν. Θέλουμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Ευρωζώνη. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε βαθύτερο ρήγμα», είπε.