FTD: Επιμένει σε χρεοκοπία η Μέρκελ

Στην επιμονή της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην «σκληρή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναφέρεται το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Financial Times Deutschland.

Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τους ευρωπαίους εταίρους της για μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν: «Συνηγορούμε υπέρ αυτού», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ζήτημα αναμενόταν να παίξει σημαντικό ρόλο κατά τη χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί. Η Γαλλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα.



Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δήλωσαν στο περιθώριο της συνάντησης ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προτίθενται να παρουσιάσουν ένα συνολικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης χρέους, από το οποίο θα προκύψει «μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης».

Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση δεν ζητά πτώχευση, αλλά μόνο μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Πολλές πηγές επιβεβαίωσαν χθες στους FTD ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη την πτώχευση της χώρας. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πότε αυτή θα ανακοινωθεί. Η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη - μέλη.