Με μαύρα περιβραχιόνια οι μαθητικές παρελάσεις

Ο φετινός εορτασμός της επετείου του «Όχι» του ’40 φαίνεται ότι θα είναι πολύ διαφορετικός από τον καθιερωμένο, καθώς πλέον οι μαθητικές παρελάσεις αποτελούν μια ακόμη αφορμή για την εκδήλωση της αγανάκτησης των πολιτών ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Μαθητές και καθηγητές που θα συμμετέχουν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου μια μέρα πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη αποφασίσει και οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαμαρτυρηθούν ενάντια στη κυβέρνηση.
 

Στα περισσότερα σχολεία της Αθήνας, μαθητές και καθηγητές κατά τη διάρκεια των παρελάσεων δεν θα στρέψουν , όπως είθισται, το.......... κεφάλι τους προς τους επισήμους παρά θα κοιτάξουν από την απέναντι πλευρά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Κίνηση που οργανώθηκε και έγινε ευρέως γνωστή μέσω του Facebook. 
 

Παράλληλα, μια νέα ιδέα διαδίδεται από το Facebook και βρίσκει πολλούς υποστηρικτές. Η σελίδα ΟΧΙ σε κάθε μπαλκόνι, καλεί τους πολίτες να κρεμάσουν ένα πανό ή ένα σεντόνι που να επαναλαμβάνει το «ΟΧΙ» του 1940, εν προκειμένω ενάντια στη κυβερνητική πολιτική.
 

Παρέμβαση απέναντι από την εξέδρα των επισήμων με μαύρες σημαίες και πανό που θα αναγράφει «Το σχολείο πεθαίνει, η ζωή μας καταστρέφεται και οι δουλειές μας χάνονται» προγραμματίζουν και οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.
 
Οι καθηγητές όλης της χώρας αναμένεται μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, να παραστούν στην παρέλαση φορώντας μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σχετικό κάλεσμα έχει απευθύνει ήδη η ΟΛΜΕ και η πρόταση έχει υιοθετηθεί από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, ενώ ενδέχεται την ίδια κίνηση να υιοθετήσουν και αρκετοί μαθητές.  
 

«Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την επέτειο της νίκης στον αντιφασιστικό αγώνα και θυμίζουν ότι, όπως τότε ειπώθηκε ένα τεράστιο ''όχι'' από τους λαούς της Ευρώπης στο φασισμό και με το πρόγραμμα Μπέβεριτζ θεμελιώθηκε μέσα στον πόλεμο η προοπτική του κοινωνικού κράτους, έτσι και τώρα λέμε ένα δεύτερο μεγάλο ''όχι'' στη διάλυση του κοινωνικού κράτους», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ κ. Τριαντάφυλλος Τρανός.  

Βέβαια, υπάρχουν και πιο «ακραίες» κινήσεις. Για παράδειγμα, στο  νησί της Σύρου, έπειτα από απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δεν θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.  

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας, "λόγω των εξαιρετικά ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξ αιτίας των πολυήμερων καταλήψεων των κτηρίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ερμούπολη, αλλά και του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης και της επακόλουθης διακοπής των εργασιών των υπηρεσιών, δεν καθίσταται δυνατή η προετοιμασία και η υλοποίηση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.".  

Από την μεριά τους οι απεργοί υπάλληλοι του Δήμου δήλωσαν ότι θα συμβάλουν στην διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, από άποψη υποδομής, για την πραγματοποίηση της παρέλασης καθώς δεν είναι πραγματικά, αυτοί και η απεργία τους, ο πραγματικός λόγος που ματαιώνεται η παρέλαση.  

Οι σύλλογοι του νησιού που βρίσκονται σε κινητοποίηση, καλούν όλους  τους Συριανούς να τιμήσουν ουσιαστικά, τους αγωνιστές της αντίστασης του 1940 με την παρουσία τους σε μία μεγαλη συγκέντρωση - συλλαλητήριο ενάντια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα, ενάντια στην νέα "παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας", όπως λένε.