Στο σφυρί τα ασημικά για να αποφύγουν την κρατικοποίηση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ

Σε έναν Αγωνιώδη αγώνα δρόµου αναζήτησης των... κουρεµένων κεφαλαίων τους αποδύονται οι ελληνικές τράπεζες µετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Μέσα στους επόµενους οκτώ µήνες οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ (συµπεριλαµβάνονται και οι απαιτήσεις που θα προκύψουν από τους ελέγχους της ΒlackRock), µε την πώληση της βαλκανικής περιουσίας τους να µοιάζει µονόδροµος και µε την απειλή των ..........
κρατικοποιήσεων να επικρέµαται ως "µπαµπούλας".
Το κρίσιµο θέµα της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναδεικνύεται ως το κορυφαίο της απόφασης για κούρεµα 50% στα οµόλογα του Δηµοσίου, ενώ έχει καταστεί ως µείζονα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί από την ταχύτητα εξεύρεσης των κεφαλαίων αυτών θα εξαρτηθεί η τύχη των ιδιωτικών τραπεζών που το... αµάρτηµά τους ήταν το ότι στήριξαν την ελληνική οικονοµία αγοράζοντας κρατικούς τίτλους, αλλά και το µέλλον της αγοράς και της οικονοµίας γενικότερα, αφού το ζήτηµα πλέον είναι πότε θα ανοίξουν ξανά οι γραµµές ρευστότητας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ανώτατα στελέχη της τραπεζικής αγοράς µάς επισήµαναν ότι είναι νωρίς ακόµη να αποτιµήσουν τη ζηµιά από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου, αφού πρέπει να διευκρινιστούν πολλές λεπτοµέρειες, παραδέχονται ωστόσο ότι "νυν υπέρ πάντων ο αγώνας". Αναφέρονται σε έναν αγώνα που ξεκινά από αύριο µε την αποτύπωση της ζηµιάς που θα υποστούν και θα κορυφωθεί τον Ιούνιο του 2012, όπου ή θα έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούµενα δισεκατοµµύρια ευρώ η κάθε µια ή θα αναζητήσουν βοήθεια από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και θα περάσουν αναγκαστικά στις αγκαλιές του κράτους.

Στο έγγραφο των συµπερασµάτων της Συνόδου επισηµαίνεται ρητά ότι η Ευρωζώνη δεσµεύεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οπως αναφέρεται, µάλιστα, οι Ευρωπαίοι θα παράσχουν πιστωτική αναβάθµιση (credit enhancement) ώστε να διασφαλιστούν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών και η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές και ακολούθως από τις εθνικές κυβερνήσεις. Εφόσον οι δύο αυτές πηγές δεν είναι ικανές να τις ενισχύσουν, τότε το EFSF θα παράσχει τα κεφάλαια.
Ετσι, η πρώτη προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών είναι να αναζητήσουν κεφάλαια από τους µετόχους τους µέσω αυξήσεων κεφαλαίων, καθώς και από την αξιοποίηση των παγίων στοιχείων τους, κυρίως δε από την πώληση των θυγατρικών τους στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου πρωταγωνίστησαν την προηγούµενη 20ετία και για πολλές αποτέλεσε τεράστια πηγή κερδοφορίας.
Η "χασούρα"
Αυτό που έχουν να αντιµετωπίσουν οι τράπεζες είναι διαφορετικό στην κάθε µια, αφού εξαρτάται από τα οµόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά και τις επιλογές που έχουν. Ετσι, χωρίς να υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν µετά τους ελέγχους της BlackRock, η Εθνική µπορεί να χρειαστεί περίπου 3,5 δισ. ευρώ, πόσο που µπορεί να καλυφθεί από την πώληση της Finasbank. Βέβαια, πολλοί πιστεύουν ότι εάν πουληθεί η τουρκική τράπεζα, τότε η ΕΤΕ θα χάσει τη µοναδική πηγή κερδοφορίας που µπορεί να έχει τα επόµενα χρόνια.
Η νέα τράπεζα AlphaEurobank θα χρειαστεί περίπου 2,7 δισ. ευρώ, µε τον νέο µέτοχο, που είναι το fund του Κατάρ, να καλείται να σηκώσει το µεγαλύτερο βάρος. Πρώτος στόχος της νέας διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί νοµικά η συγχώνευση των δύο τραπεζών και στη συνέχεια οι µέτοχοι θα αναζητήσουν τα επιπλέον κεφάλαια µέσω της αύξησης και του οµολογιακού που έχουν ανακοινώσει.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί περίπου 1,9 δισ. ευρώ, µε τους µεγαλοµετόχους του οµίλου να πρέπει να αυξήσουν σηµαντικά τη θέση τους µε ρευστά διαθέσιµα, ενώ θα προχωρήσει και σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η Αγροτική Τράπεζα θα χρειαστεί 1,8 δισ. ευρώ και το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί 500 εκατ. ευρώ και η Marfin 600 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια. Οι σωρευτικές ζηµίες για τις επτά τράπεζες ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ, που, µαζί µε το αρχικό PSI από το haircut του Ιουλίου κατά 21%, φθάνουν τα 18 δισ. ευρώ. Οµως µέχρι τον Ιούνιο πρέπει να βρουν τα 12, αφού τα κεφάλαια του προηγούµενου haircut τα ενέγραψαν στα αποτελέσµατα 6µήνου ως ζηµίες. Αρα οι καθαρές ζηµίες διαµορφώνονται στα 12 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι νέες καθαρές ζηµίες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα περίπου 12 δισ. ευρώ, αν και το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το εύρος των οµολόγων που θα ενταχθούν. Πάντως, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του πρώτου PSI, το 21% haircut για ορισµένες τράπεζες δεν ήταν 21% αλλά 14% µε 15%.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα µπορούσαν είτε από τους µετόχους είτε από πώληση στοιχείων να καλύψουν τις απώλειες, αλλά εάν δεν υπήρχε το πρόβληµα της BlackRock που τις αναγκάζει να βρουν επιπλέον κεφάλαια.
Σηµειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από το ισχύον πακέτο διάσωσης, ενώ συνολικά για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα χρειαστούν 106 δισ. ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ