Πόσο κούρεμα αντέχουν οι τράπεζες

«Το καλύτερο για τη χώρα και τις τράπεζες είναι το 'κούρεμα' να μην ξεπεράσει το 35%, μια και έτσι θα μειωθεί το χρέος, χωρίς να υποχρεωθεί το Δημόσιο να κρατικοποιήσει τράπεζες».

Η παραπάνω ανεπίσημη δήλωση τραπεζικού στελέχους αποτυπώνει την αγωνία των τραπεζιτών για το τι θα συμβεί, καθώς οι χρησμοί Βενιζέλου οδηγούν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση συζητά βαθύ κούρεμα του χρέους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος, μιλώντας χθες στη Βουλή, δήλωσε πως από το PSI plus, την τροποποίηση δηλαδή του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει να ......

βγει ωφελημένη η Ελλάδα και ο θεσμός των τραπεζών.

«Οι τράπεζες θα στηριχτούν, αλλά είναι άλλο πράγμα οι τράπεζες και άλλο η συγκεκριμένη μετοχική σύνθεση. Σημασία έχει η προστασία των καταθετών, του τραπεζικού συστήματος ως συστήματος και των τραπεζών ως νομικών προσώπων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Στους... χρησμούς του αντιπροέδρου οι τράπεζες προς το παρόν έχουν να…. αντιπαρατάξουν νούμερα. Βάσει αυτών, το… plus στο PSI καλό θα ήταν να κινείται στην περιοχή του 10% - 15%. Αν μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής του χρέους και των επιτοκίων η λογιστική επίπτωση για τις τράπεζες φθάσει το 31% -δηλαδή, 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε η απόφαση της 21ης Ιουλίου-, το μεν χρέος θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 46,5 δισ. ευρώ (δεν υπολογίζεται το όφελος από το πρόγραμμα επαναγορών), το δε Δημόσιο δεν θα χρειαστεί να βάλει λεφτά για να κρατικοποιήσει όλες τις τράπεζες. 
Από τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων β΄ τριμήνου του 2011 προκύπτει ότι οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες (Εθνική, Alpha,Eurobank ,  Πειραιώς, Κύπρου και MPB) κατέχουν κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 29,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020.

Βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, έχουν ήδη εγγράψει απομείωση αξίας από 12% έως 18% για τα παραπάνω ομόλογα και για επιπλέον «κούρεμα» της τάξεως του 10% - 15% θα απαιτούνταν πρόσθετες προβλέψεις 2,9 - 4,3 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για νούμερα εντός των αντοχών του τραπεζικού συστήματος, εφόσον δεν προκύψουν προβλέψεις άνω των 10 δισ. ευρώ από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων της BlackRock», δηλώνει στο Euro2day τραπεζικός αναλυτής.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση όπου το κούρεμα ανέλθει στο 50%, οι τραπεζίτες θα πετάξουν λευκή πετσέτα, θεωρείται απίθανο ότι θα βρεθούν άλλοι μέτοχοι πρόθυμοι να καλύψουν τις αναγκαίες αυξήσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστούν χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Και αυτό διότι για τις έξι προαναφερόμενες τράπεζες θα απαιτούνταν πρόσθετες προβλέψεις 8,4 δισ. ευρώ πέραν αυτών που σχημάτισαν στο β΄ τρίμηνο του 2010 για το PSI και ανήλθαν στα 6,3 δισ. ευρώ.

Τα καυτά νούμερα ανά τράπεζα

Εθνική Τράπεζα
: Η ΕΤΕ κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020 ονομαστικής αξίας 9,9 δισ. ευρώ. Αν η συνολική λογιστική ζημία από το PSI plus ανέλθει έως το 31%, τότε οι περαιτέρω προβλέψεις που πρέπει να σχηματίσει ανέρχονται μόλις στα 990 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση όπου το κούρεμα φθάσει στο 35%, οι πρόσθετες προβλέψεις θα ανέλθουν στο 1,38 δισ. ευρώ.

Στο Q2 η τράπεζα προέβη σε 18,3% απομείωση στα ομόλογά της με λήξη έως το 2020. Ο δείκτης Core Tier 1 ήταν 10,1% και η συνολική απομείωση προ φόρων ανήλθε στο 1,65 δισ. ευρώ.

Alpha Bank: Η Alpha έχει τη μικρότερη έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (3,7 δισ. ευρώ) και στο β΄ τρίμηνο του 2011 προέβη σε απομείωση 17,1% επί της ονομαστικής αξίας ομολόγων σχηματίζοντας προβλέψεις προ φόρων 632 εκατ. ευρώ. Εφόσον απαιτηθεί πρόσθετο «κούρεμα» 10%, οι επιπλέον προβλέψεις απομείωσης θα ανέλθουν σε 370 εκατ. ευρώ και αν φτάσει στο 14%, το ποσό θα διαμορφωθεί στα 518 εκατ. ευρώ.

EFG Eurobank: Η τράπεζα κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο του 2020 και στο β΄ τρίμηνο προέβη σε απομείωση 16,7% επί της ονομαστικής τους αξίας, λαμβάνοντας προ φόρων προβλέψεις 835 εκατ. ευρώ. Σε επιπλέον κούρεμα 10% θα απαιτηθούν επιπρόσθετες προβλέψεις 500 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Η τράπεζα κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα, που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020 ονομαστικής αξίας 6,8 δισ. ευρώ και έχει προχωρήσει στο β΄ τρίμηνο σε απομείωση αξίας κατά 14,8%. Εφόσον απαιτηθεί ένα επιπλέον κούρεμα 10% τότε θα σχηματίσει επιπρόσθετη πρόβλεψη 680 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Κύπρου: Με ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020, μόλις 1,08 δισ. ευρώ, η Κύπρου σχημάτισε ήδη στο Q2 απομείωση 268 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26,1% της ονομαστικής τους αξίας. Αν το κούρεμα ανέλθει στα επίπεδα του 30% - 35%, η πρόσθετη επίπτωση για την τράπεζα θα είναι πολύ μικρή.

MPB: Για την τράπεζα η ονομαστική αξία των ομολόγων που συμμετέχουν στο PSI ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ η προ φόρων απομείωση που πραγματοποιήθηκε ανήλθε στα 312 εκατ. ευρώ. Μια πρόσθετη πρόβλεψη 260 εκατ. ευρώ ή 10% επί της ονομαστικής αξίας αντιμετωπίζεται εύκολα.