Εναλλακτικό σχέδιο για τη διάσωση του ευρώ

Εναλλακτικό σχέδιο για τη διάσωση του ευρώ«Πόσο καιρό θα διαρκέσει η υπομονή των χωρών της ευρωζώνης με την Ελλάδα», αναρωτιέται σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel και επαναφέρει τα σενάρια για plan b του Βερολίνου σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος σωτηρίας της χώρας.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλοι και περισσότεροι πολιτικοί αλλά και οικονομικοί αναλυτές επικρίνουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και αντ’ αυτού προτείνουν την λύση της χρεοκοπίας. Έτσι, οι τράπεζες προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι σε μία πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας...


Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στο τέλος της οκταετούς θητείας στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι τίθεται και πάλι σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κρίση ρευστότητας που πλήττει τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικές είναι κι οι δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ: Σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειάζονται απεγνωσμένα χρήματα, τότε θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς κανένα δισταγμό να τις βοηθήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

«Ένα ‘κούρεμα’ στο ελληνικό χρέος μπορεί να μην διευκολύνει τις γερμανικές τράπεζες, ωστόσο είναι σε θέση να το απορροφήσουν», αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο δηλώσεις του Dieter Hein, γνωστού τραπεζικού αναλυτή στο ινστιτούτο Fairesearch.

«Δυστυχώς, τα προβλήματα από ένα μεγαλύτερο haircut στο ελληνικό χρέος δεν σταματούν στις γερμανικές τράπεζες. Εάν η Ελλάδα αποδειχθεί αφερέγγυα, το πλήγμα για τις γαλλικές τράπεζες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ενώ θα οδηγούσε στην καταστροφή τις τράπεζες στην Ελλάδα», αναφέρεται επίσης.

Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με το Spiegel, κρύβουν την ανησυχία ότι η κρίση χρέους θα επεκταθεί και στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.