«Η ΕΤΑ πουλάει όπλα για να βρει χρήματα»

H βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA πουλάει όπλα και εκρηκτικά τα οποία έχουν κλαπεί κυρίως στην Γαλλία προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση στα έσοδά της μετά από το τέλος του "επαναστατικού φόρου", ανέφερε σήμερα η ισπανική εφημερίδα ABC.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτή την πληροφορία.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους έχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η ΕΤΑ πουλάει στη διεθνή μαύρη αγορά όπλα, χημικές ουσίες, πλαστές ταυτότητες και άλλα υλικά που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια στην Γαλλία", σημειώνει η εφημερίδα.


Στο τέλος Απριλίου, η ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι σταματά τον εκβιασμό επιχειρηματιών μέσω του "επαναστατικού φόρου", ο οποίος αποτελούσε μια από τις κύριες πηγές
χρηματοδότησής της.

Η εφημερίδα ABC που ανήκει στον όμιλο Vocento, είναι ιδιαίτερα δικτυωμένη στη Χώρα των Βάσκων και γενικά είναι πολύ καλά πληροφορημένη σε θέματα τρομοκρατίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, ειδικοί διέψευσαν αυτήν την πληροφορία. "Η ΕΤΑ δεν έχει ανάγκη να ξεκινήσει τέτοιου είδους επιχειρήσεις για να βρει χρήματα" δήλωσε ο καθηγητής οικονομίας και τρομοκρατίας στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, Μικέλ Μπουέσα.