Οι γάλλοι σοσιαλιστές ανέδειξαν Ολάντ και Ομπρί για τις προεδρικές

Ο κεντροαριστερός Φρανσουά Ολάντ προηγείται με 39% λίγο προτού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου, σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 1,5 εκατ. ψηφοφόροι.

Το αποτέλεσμα που δημοσιοποίησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα -που ανέφερε ότι εμπνεύστηκε την διαδικασία από εκείνη που αποτέλεσε εφαλτήριο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να φθάσει έως το Λευκό Οίκο- σημαίνει ότι, αφού ο 57χρονος Ολάντ δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος. Αυτός προβλέπεται να ..........γίνει την 16η Οκτωβρίου.

Αναμένεται να αντιμετωπίσει την Μαρτίν Ομπρί, πρώην υπουργό Εργασίας, κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, η οποία συγκέντρωνε έως πριν από λίγο 31% των ψήφων.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο πνευματώδης αλλά ελάχιστα χαρισματικός Ολάντ, που ουδέποτε υπήρξε υπουργός, όχι μόνο θα κερδίσει στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών αλλά θα κερδίσει επίσης με άνεση τον Νικολά Σαρκοζί εάν αναμετρηθεί με αυτόν στις προεδρικές εκλογές. Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν θα είναι η πρώτη φορά που Σοσιαλιστής θα καταλάβει την προεδρία έπειτα από 17 χρόνια.

Οι προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες ήταν κλειστές, περιορισμένες στα περίπου 200.000 μέλη του κόμματος στη χώρα των 65 εκατομμυρίων. Αυτή τη φορά, κάθε ψηφοφόρος που δήλωνε υποστηρικτής της κεντροαριστεράς και κατέβαλλε 1 ευρώ μπορούσε να λάβει μέρος.

«Δεν είναι ακριβό το να ξεφορτωθούμε το Σαρκοζί», σχολίασε ο Ολάντ πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία, στην οποία αντιμετώπισε άλλους πέντε υποψήφιους -περιλαμβανομένων της Ομπρί και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η τελευταία είναι πρώην σύζυγός του και η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του.

Οι Σοσιαλιστές απόλεσαν έναν δυνητικά ισχυρό υποψήφιο εφέτος όταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το θώκο λόγω της κατηγορίας που του απαγγέλθηκε για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας καμαριέρας ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, αλλά ο Στρος-Καν δεν θα ξεπεράσει εύκολα το στίγμα.

Μια μικρή έκπληξη της χθεσινής διαδικασίας ήταν ότι ο Αρνό Μοντμπούργκ, ο οποίος έκανε ορισμένες τοποθετήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, ήλθε τρίτος, συγκεντρώνοντας 17% των ψήφων, ξεπερνώντας τη Ρουαγιάλ, η οποία συγκέντρωσε μόλις το 7%.

Η Ρουαγιάλ είχε χάσει από τον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007.