Σόιμπλε: Ανώτατο όριο τα 211 δισ. για την γερμανική συμμετοχή στο Μηχανισμό Στήριξης

Οι γερμανικές εγγυήσεις προς το EFSF δεν πρόκειται να υπερβούν τα 211 δισεκατομμυρία ευρώ, που ενέκρινε η γερμανική Βουλή, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζητά στενότερη επιτήρηση στα υπερχρεωμένα κράτη.Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί λανθασμένη τη διεύρυνση του EFSF, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σε συνέντευξή του, στο περιοδικό "Super-Illu", ο Σόιμπλε υποστηρίζει: "Το Ταμείο έχει ένα πλαφόν 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 211 από αυτά αντιστοιχούν στην Γερμανία. Αυτό είναι όλο. Τέλος. Με εξαίρεση τους τόκους που θα προστεθούν" και σημειώνει ότι δεν υπάρχει άλλο θέμα πέραν των χρημάτων για τα οποία έχει εγγυηθεί η Γερμανία.


Ο Γκίντο Βεστερβέλε, σε άρθρο του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, υποστηρίζει ότι δεν επαρκεί το δικαίωμα της παρατήρησης και των συστάσεων για τις υπερχρεωμένες χώρες που επιθυμούν είτε τώρα είτε στο μέλλον βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στα ευρωπαϊκά όργανα να επεμβαίνουν στις δημοσιονομικές αποφάσεις τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόποηση για λογαριασμό της εφημερίδας "Bild am Sonntag", το 58% των Γερμανών θεωρεί "λανθασμένη" την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενώ με δυσπιστία βλέπει το 78% των ερωτηθέντων τις δεσμεύσεις της Μέρκελ ότι δεν θα αυξηθούν στο μέλλον οι γερμανικές εγγυήσεις προς το EFSF.