Der Spiegel: Ελληνική πτώχευση... αλά γερμανικά

Der Spiegel: Ελληνική πτώχευση... αλά γερμανικάΓια μία ακόμα φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια ελληνική στάση...πληρωμών, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το καταστροφικό κλίμα που θα διαχυθεί θα είναι αντίστοιχο με εκείνο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

«Το να επιτραπεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη και τότε μπορεί με την τροπή, που θα λάβουν τα πράγματα, να διαχυθεί το καταστροφικό κλίμα, όπως ακριβώς έγινε στα τέλη του 2008, όταν πτώχευσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Lehman Brothers», δήλωσε σε συνέντευξή της στο δημοφιλές τηλεοπτικό πολιτικό πρόγραμμα του δημοσιογράφου Guenthner Jauch.


«Χρειάζεται να κάνουμε βήματα, τα οποία να μπορούμε να τα ελέγχουμε. Ομως, αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε, είναι να καταστρέψουμε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέσον της πορείας και να πάμε σε μια κατάσταση, όπου θα λένε, αφού το κάναμε αυτό στην Ελλάδα (σ.σ.: μια στάση πληρωμών), τότε θα το κάνουμε και για την Ισπανία, για το Βέλγιο, ή για όποια άλλη χώρα. Τότε, λοιπόν, ούτε ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα βάζει, πια, χρήματα στην ΕΕ», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι εμπιστεύεται το ΔΝΤ ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του ελληνικού χρέους και ότι θεωρεί πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Ερωτηθείσα για «τα του οίκου της», η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε ότι «δε διαβλέπει τον παραμικρό κίνδυνο για τον κυβερνητικό συνασπισμό από την ψηφοφορία, που θα γίνει την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, με θέμα την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης, του EFSF».

Πάντως, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης και για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προϋπόθεση μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία του νέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσω του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους λόγω του μεγάλου κουρέματος των ομολόγων.

Η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του ESM, το 2012 και όχι το 2013, κάτι που εξάλλου δεν απέκλεισε τόσο από την Ουάσινγκτον, Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, όσο και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε.