"Το Βερολίνο προειδοποιεί την Αθήνα"

Η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, που προωθεί η Αθήνα, και η συζήτηση για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης στη γερμανική βουλή σχολιάζονται εκτενώς στο γερμανικό τύπο.

«Το Βερολίνο προειδοποιεί την Αθήνα» είναι ο τίτλος άρθρου των γερμανικών Financial Times, οι οποίοι παρατηρούν: «Η γερμανική κυβέρνηση συνδέει περαιτέρω ........
οικονομική στήριξη της Ελλάδας με πιο βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Κοντά σε συμφωνία για την εκμετάλλευση του «Ελευθέριος Βενιζέλος»;Σε επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ προς τον Έλληνα ομόλογό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρεται ότι ’αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, τότε δεν θα είναι δυνατή η εκταμίευση της 6ης δόσης’. Στην επιστολή ο Γερμανός υπουργός τονίζει ότι η αποχώρηση της τρόικας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και πως θέτει σε κίνδυνο τη επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ιδιωτικοποιήσεις μετ΄ εμποδίων

Σε άλλο σημείο η γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα με θέμα την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων: «Όταν στην αρχή της κρίσης ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν από την Ελλάδα να πουλήσει νησιά για να επιστρέψει τα δάνεια, η οργή της Αθήνας ήταν μεγάλη», παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα:
«Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Πιο κοντά σε απτά αποτελέσματα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Αθήνας. Αυτό που θα διαρκέσει περισσότερο είναι η ιδιωτικοποίηση έργων υποδομής, διότι η αρμόδια υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων θα χρειαστεί ακόμα χρόνο για να φτιάξει πακέτα ελκυστικά για διεθνείς επενδυτές. Ειδικοί ωστόσο εκφράζουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει το στόχο της να συγκεντρώσει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Στις διεθνείς αγορές επικρατεί ένα κλίμα ανασφάλειας και οι επενδυτές είναι διστακτικοί. Για να μπορέσει η Ελλάδα να πουλήσει στη μέγιστη δυνατή τιμή, χρειάζεται προπαντός ένα: περισσότερο χρόνο».