Πολιτικό το πρόβλημα της Ευρωζώνης

| Kafeneio™ |
Στους πολιτικούς, τις κοντόφθαλμες επιλογές τους και την άρνησή τους να υπερβούν τα εσκαμμένα και να προωθήσουν το «ευρωπαϊκό όραμα» για το οποίο είχαν μοχθήσει οι προκάτοχοί τους εστιάζουν το γενικότερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αναλυτές του περιοδικού Economist, αλλά και οι ειδικοί του οίκου ΗSBC.

Το έγκριτο περιοδικό θεωρεί πως η αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών να προχωρήσουν σε μια «πραγματική» ενοποίηση της Ευρωζώνης είναι αυτή που ευθύνεται για την εξέλιξη που έχει λάβει η κρίση χρέους.



Μάλιστα στο σχετικό άρθρο ο Economist αναφέρεται στην τελευταία συνάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Πολωνία, με μια πλειάδα υπουργών της ΕΕ, τους οποίους προειδοποίησε τους υπουργούς για το πόσο σοβαρή είναι η χρηματοπιστωτική κρίση. Αμέσως μετά από εκείνη τη συνάντηση ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε σοκάρει τη διεθνή κοινότητα με τη δήλωσή του πως η κρίση χρέους απειλεί την Ευρώπη ακόμα και με το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου!

Ολοκληρώνοντας οι αρθρογράφοι του Economist εκτιμούν πως η Ευρωζώνη έχει τη δύναμη να λύσει την κρίση αλλά μόνον εφόσον αντιληφθούν όλοι ότι πρέπει να συνεχίσουν ως μια και μόνη οντότητα, πολιτική και οικονομική. Κάτι που δεν σταματά στο ενιαίο νόμισμα, αλλά προϋποθέτει ενιαία υπουργεία, ενοποιημένες οικονομίες και πολιτικές. Με δυο λόγια η Ευρωζώνη πρέπει να επανασχεδιαστεί!

Σε ανάλογους τόνους κινείται και η έκθεση της HSBC, που τιτλοφορείται: «Γιατί η αποτυχία στην επίλυση των προβλημάτων του ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση»…

Οι αναλυτές της HSBC εστιάζουν κι αυτοί με τη σειρά τους το πρόβλημα – και τις ευθύνες – της ευρωπαϊκής κρίσης στους πολιτικούς. Υποστηρίζουν πως τόσο η ΕΚΤ, όσο και το EFSF μπορούν να παίξουν μεν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Και πάντως σε καμία περίπτωση δεν έχουν την «πολιτική νομιμοποίηση που απαιτείται για να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ».

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως εάν δεν επέλθουν δραστικές αλλαγές στην ίδια τη δομή της ΕΕ τα πράγματα θα καταστούν επικίνδυνα, καθώς δεν θα μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης. Κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία και θα απειλούσε με μια νέα Μεγάλη Ύφεση.