Σενάριο τμηματικής καταβολής της έκτης δόσης

Την πιθανότητα η έκτη δόση να εκταμιευθεί μόνο κατά το μέρος που αφορά την εξυπηρέτηση "εξωτερικών υποχρεώσεων" της χώρας, όπως τα τοκοχρεολύσια, συζητούν στα υπουργικά γραφεία. Ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπολειπόμενο ποσό να δοθεί μόνο εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Μπροστά σε κορυφαία διλήμματα, παρά την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις οι διαρθρωτικές αλλαγές, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.
Ο χρόνος πιέζει όσο ποτέ άλλοτε την κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί πως θα κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να αποκρούσει μικρούς "αιφνίδιους θανάτους", στην πορεία προς την εκταμίευση της .....
έκτης δόσης του δανείου. Ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς καμία (σχεδόν) εξαίρεση, εργασιακή εφεδρεία για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους (με στόχο-ορίζοντα το 2011), ιδιωτικοποιήσεις που δίνουν έσοδα βάσει των προβλέψεων, παρεμβάσεις με μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος "τώρα" και "μαχαίρι" σε δημόσιες δαπάνες, που είχαν μέχρι σήμερα μείνει στο... απυρόβλητο.
Ενας νέος χάρτης διαμορφώνεται, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει την αυριανή ομιλία του στη ΔΕΘ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να αποτρέψει την ενεργοποίηση δυσμενών σεναρίων για την 6η δόση, εν αναμονή της επίσημης επιστροφής της τρόικας.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται και η περαιτέρω περικοπή δημοσίων δαπανών (π.χ. οι επιχορηγήσεις προς πάσα κατεύθυνση).
Το ενιαίο μισθολόγιο επίσης αναμένεται να έρθει με απόλυτα "στεγνή" συνταγή για τους δημοσίους υπαλλήλους, με τα περισσότερα επιδόματα να καταργούνται και με το "πλαφόν" να συρρικνώνει αισθητά το εισόδημά τους.
"Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μπροστά σε αμετάκλητα τελεσίγραφα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν γίνει κάτι με το πρωτογενές έλλειμμα θα συνεχιστεί η περιδίνηση στον φαύλο κύκλο με αυξανόμενη ταχύτητα" λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι από τη Δευτέρα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, που στην ουσία θα αφορούν και θα απευθύνονται πρωτίστως στην ίδια την τρόικα. Οπως λέγεται, άλλωστε, οι δανειστές μας δεν έχουν αποσύρει από το τραπέζι το "κακό σενάριο", το plan B όπως το χαρακτηρίζουν στα υπουργικά γραφεία και σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται η επιστροφή της τρόικας να συνδυαστεί με μία "κίτρινη κάρτα" και δύο δόσεις για την έκτη δόση!
Δηλαδή να εκταμιευθούν χρήματα για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας μας, όπως τα τοκοχρεολύσια, εντός του Σεπτέμβρη, και να μετατεθεί η συνολική εκταμίευση μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, με την προϋπόθεση να τηρηθούν από την πλευρά μας τα συμφωνηθέντα.
Ο λόγος είναι ότι οι δανειστές μας θέλουν να έχουν τα πρώτα "δείγματα γραφής" από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την περικοπή δημοσίων δαπανών. "Μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία και εμείς πρέπει να σπάσουμε αυτήν την εικόνα, τώρα" επισημαίνει υπουργός, που τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ των ιλιγγιωδών ρυθμών στις μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΣΙΑΛΟΥ
Δεν θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα
Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει μια "κίτρινη κάρτα" την προσεχή εβδομάδα από τους επικεφαλής της τρόικας (που δεν αποκλείεται να δώσουν παράταση στην περίοδο επιθεώρησης της πορείας προς τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τα μέσα Οκτώβρη), αλλά δεν έχει εξασφαλίσει τον οδικό "χάρτη" για την αντιμετώπιση των πιο "δύσκολων" σεναρίων. Κατ' αρχάς, η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για το αποτέλεσμα του "τουρ" για το PSI (της συμμετοχής δηλαδή των διεθνών τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο χρέος), καθώς από αυτό θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η ατμόσφαιρα, αλλά και οι διαθέσεις της τρόικας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος χθες έστειλε μεταξύ άλλων ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: "Εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση την υλοποίηση, την υπογραφή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου". Κατά τον κ. Μόσιαλο, η συμφωνία αυτή βάζει σε μια τάξη τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 20 με 30 έτη. "Εξασφαλίζει το χαμηλό επιτόκιο, εξασφαλίζει την περίοδο χάριτος" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, που απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για όλους όσοι έχουν ήδη συμμετάσχει στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης (μισθωτούς, χαμηλοσυνταξιούχους κ.ά.). Ωστόσο η προειδοποίησή του ήταν σαφής: "Από κει και πέρα διεξάγεται μια συνεχής συζήτηση". Ο κ. Μόσιαλος προχώρησε και σε ιδιαίτερα λεπτομερείς αναφορές τόσο ως προς τις αλλαγές που φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο όσο και ως προς τον προσδιορισμό των "ομάδων" που αφορά τουλάχιστον σε πρώτη φάση η εργασιακή εφεδρεία.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Αποχή Παναγόπουλου από τις ομιλίες Παπανδρέου - Σαμαρά
Την απόφασή του να απέχει τόσο από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στα εγκαίνια της ΔΕΘ όσο και από την αντίστοιχη του Αντ. Σαμαρά το ερχόμενο Σάββατο, τις οποίες παρακολουθεί παραδοσιακά με τον θεσμικό ρόλο του, έκανε γνωστή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. "Υπάρχει κάποιος λόγος να παραβρεθούμε σε τέτοιες εθιμοτυπικές ομιλίες; Εγώ απαντώ όχι. Το περιεχόμενο της πολιτικής το ξέρουμε, μετά το διάγγελμα του υπουργού Οικονομικών" είπε. Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας πως "θα ανακυκλώσουν τον μαύρο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας". "Δεν ματώσαμε απλά. Διαλύσαμε. Κατακερματίστηκε ο ιστός" είπε, εξέφρασε τον φόβο για επερχόμενα νέα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε την εργασιακή εφεδρεία ως "προκαταβολή του επιδόματος ανεργίας". Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων που θα εκφραστεί με μαζικό, δημοκρατικό, αγωνιστικό, αλλά ειρηνικό τρόπο στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.