Κατοχύρωση του σοβιετικού σφυροδρέπανου ως εμπορικού σήματος;

Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου (τέταρτο τμήμα) Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Τ-232/10(20.09.2011)

Με την εν λόγω απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγόρευσε σε εταιρεία ένδυσης να προωθήσει σαν εμπορικό της σήμα το σοβιετικό σφυροδρέπανο. 


Η εταιρεία επικαλέστηκε τα εξής επιχειρήματα:

1. την ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου)
2. ότι πλέον το σφυροδρέπανο δεν ενέχει πολιτικό υπονοούμενο
3. μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σε μία χώρα(Ουγγαρία) αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η απαγόρευση στο σύνολο της..............
Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου ήταν το εξής:

1.η ελευθερία της έκφρασης είναι ζωτικής σημασίας, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, που συνάδουν με την εθνική ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα, την πρόληψη του εγκλήματος και την προστασία της ηθικής. 

2. η σημειολογία του σφυροδρέπανου είναι ακόμα νωπή στην εθνική μνήμη κρατών της βόρειας-ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, Λετονία και η Εσθονία. Ως προς αυτό το Δικαστήριο επικαλέστηκε ότι εάν υπήρχε κάποιο πρόσθετο στοιχείο, που θα διαφοροποιούσε το νέο σήμα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί "νέο σήμα", και έτσι αυτό δε θα ήταν αρνητικά φορτισμένο, όπως το παλαιό.

3. η διάταξη 269/Β του Ουγγρικού ποινικού κώδικα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τη διοικητική πρακτική στην Ουγγαρία, απαγορεύει τη χρήση συμβόλων "αυταρχισμού", όπως είναι το σφυροδρέπανο. Άρα με βάση τον Κανονισμό 207/2009 άρθρο 7 παράγραφος 1 και 2 η κατοχύρωση θα αντίκειτο στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη ολόκληρης της Ένωσης καθώς επίσης κάτι τέτοιο θα άπέβαινε βάρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

(Επομένως, μικρή σημασία έχει το ότι αισθάνεται προσβεβλημένος ο πολίτης της Ουγγαρίας και όχι της Ελλάδας. Είναι εμπορικό προϊόν, το οποίο "ταξιδεύει"ελεύθερα εντός της Ένωσης.)

(κριτήριο για το πότε τα χρηστά ήθη βρίσκονται υπό αμφισβήτηση είναι το πότε αισθάνεται προσβεβλημένος ο μέσος συνετός πολίτης της Ένωσης)

Έτσι, το Δικαστήριο με τα άνωθι επιχειρήματα απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για την προώθηση προϊόντων υπό το σοβιετικό σφυροδρέπανο.