Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης


Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή για την τρόικα και την εκταμίευση της 6ης δόσης, οι σημαντικότερες γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ή σχολιάζουν σήμερα την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Με τίτλο «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί στο κεντρικό της σχόλιο: "Ελλάδα και Ιταλία δυσκολεύουν ακόμα περισσότερα την κατάσταση για την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε στον αγώνα τους για την εξασφάλιση πλειοψηφίας υπέρ του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο γερμανικό κοινοβούλιο στα τέλη του μηνός. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει να αντιμετωπίσει απλά κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. Στο τραπέζι βρίσκεται η φερεγγυότητα της Ιταλίας και .......
κατ΄ επέκταση το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης".
"Από τη μια πλευρά ο κίνδυνος να εκδιωχθεί από την εξουσία από ένα λαό που δεν αντέχει πια άλλη λιτότητα και από την άλλη πλευρά…. Μα τί βρίσκεται άραγε εκεί, διερωτάται η FAZ. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται το ερώτημα που θέτουν συντηρητικοί και φιλελεύθεροι βουλευτές, οι οποίοι αρνούνται να στηρίξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη σωτηρία του ευρώ: Ποιές θα είναι οι κυρώσεις για την Ελλάδα αν δεν ανταποκριθεί στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ; Όσο κυριαρχεί η άποψη ’σωτηρία με κάθε κόστος’ η Αθήνα θα συνεχίσει να ρισκάρει. Σε περίπτωση όμως που γίνει σαφές ότι για τις υπερχρεωμένες χώρες θα πληρώνουν εσαεί άλλοι τον λογαριασμό η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα αποφύγει μια αλλαγή πορείας".