Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο

Με ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιδρά η Τουρκία στην απόφαση της κυβέρνησης της Μεγαλονήσου να ξεκινήσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ από την 1η Οκτωβρίου.
 Μια πλατφόρμα εξόρυξης. Εικόνα από το... μέλλον, αν όλα προχωρήσουν Τόσο με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και κυρίως με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, επί της ουσίας η γείτων θέτει θέμα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, αναφερόμενη εμμέσως και στη συμφωνία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνυπογράψει με το Ισραήλ, στο πλαίσιο του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ).
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το........
δικαίωμα και την αρμοδιότητα να δηλώνει αναφορικά με τις φυσικές πηγές που ανήκουν σε όλο το νησί, να προβαίνει σε ενέργειες και/ή να υπογράφει συμφωνίες. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες, που στερούνται νόμιμης βάσης, δημιουργούν ένταση στο νησί και στην περιοχή, επιφέρουν ζημία στο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων, που είναι ιδρυτικός λαός, να επωφελείται με ίσο τρόπο από τις φυσικές πηγές και πέραν αυτού επιφέρουν ζημία στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων το οποίο συνεχίζεται ακόμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Προκλητικότατος και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή «απείλησε» ότι «αν τεθεί θέμα περισσότερο προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια όσον αφορά τις φυσικές πηγές του νησιού ή στις θαλάσσιες περιοχές πριν από την επίλυση του Κυπριακού και πριν από τη δημιουργία μιας διοίκησης στο νησί, η οποία θα εκπροσωπεί όλο το νησί», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις προκλήσεις με δήλωση του εκπροσώπου του Γρ. Δελαβέκουρα:
«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
»Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει, επίσης, να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».