Λιβύη:Ο αγώνας για την εξουσία διχάζει τους αντάρτες

Εδώ και πέντε μήνες στη Λιβύη οι αντικαθεστωτικοί αγωνίζονται κατά του Καντάφι χωρίς ουσιαστικές επιτυχίες. Εντείνεται ο φόβος ότι η χώρα θα βυθιστεί στο χάος και την αναρχία και ότι θα επωφεληθούν οι ισλαμιστές.
 

Οι μηδαμινές επιτυχίες των ανταρτών της ανατολικής Λιβύης και οι μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες συνθήκες δολοφονίας του στρατιωτικού αρχηγού των αντικαθεστωτικών Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες είναι όντως δυσοίωνα μηνύματα. Μηνύματα που μπορούν να ερμηνευτούν μόνον με αντιπαραθέσεις και διαμάχες στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.
 
Δυτικοί παρατηρητές και πολιτικοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι ο δολοφόνος είναι από τις γραμμές των ανταρτών, παρά τις .....περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του εθνικού μεταβατικού συμβουλίου.
Ο βασικός λόγος που ενισχύει αυτή την ερμηνεία είναι η ανομοιογένεια των αντικαθεστωτικών. Πρόκειται για διάφορες ομάδες και παραστρατιωτικές οργανώσεις, ιδιωτικές και ισλαμιστικές.
 
Ισλαμιστές και ευρωβοήθεια – ο σπόρος της διένεξης;
 
 Η φυλετική σύνθεση των αντικαθεστωτικών διαφέρει εξάλλου στην ανατολική Λιβύη από την ορεινή περιοχή Ναφούσα στα δυτικά της χώρας. Εδώ η πλειοψηφία των αντιπάλων του καθεστώτος Καντάφι είναι Βέρβεροι και ελάχιστοι Άραβες. Υπάρχουν όμως και μικρές, ασήμαντες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι αντάρτες, ομάδες ισλαμιστών. Στην ανατολική Λιβύη με κέντρο τη Βεγγάζη οι αντικαθεστωτικοί είναι εντελώς ετερογενείς.
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία γύρω από τη Βεγγάζη συγκεντρώθηκαν ετερόκλητες ομάδες με κοινό στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.
Ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους οποίους ορισμένοι αναλυτές υποθέτουν ότι έχουν διασυνδέσεις και με την Αλ Κάιντα. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αρχηγός ασφαλείας της πόλης Ντάρνα, που διορίστηκε από το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο, όχι μόνον προέρχεται από τις τάξεις Αφγανών ανταρτών, αλλά εκπαιδεύτηκε στο ίδιο στρατόπεδο μαζί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
 
Ο Γερμανός πολιτολόγος Άλφρεντ Χάκενμπεργκερ, υποστηρίζει μάλιστα ότι η συγκέντρωση ισλαμιστικών ομάδων στα ανατολικά ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι «η Βεγγάζη και η ανατολική Λιβύη ήταν πάντα πιο συντηρητική. Φαίνεται με την πρώτη ματιά, στο δρόμο. Δεν βλέπεις ούτε μία γυναίκα, όπως π.χ. στην Τρίπολη.»
Επιπλέον ο Γερμανός ειδικός ισχυρίζεται ότι «η μοιρασιά» των εκατομμυρίων ευρώ από τους παγωμένους λογαριασμούς του Καντάφι ενδέχεται να συνιστά μία από τις αιτίες της διαμάχης και κυρίως της δολοφονίας του στρατηγού Γιούνες.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Γαλλία από την 1η Αυγούστου έθεσε στη διάθεση των αντικαθεστωτικών 250 εκατομμύρια δολάρια.