Η απάντηση των φοιτητών στη συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας

Το ενδιαφέρον στον τομέα της παιδείας και εκπαίδευσης μονοπωλεί τον τελευταίο χρόνο ο διάλογος για την παιδεία και ο επικείμενος νόμος-πλαίσιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή. Οι ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο παιδείας έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Πέραν της διαφωνίας μας με πολλά σημεία του νόμου, το κομμάτι που μας έχει προκαλέσει  αλγεινή εντύπωση είναι η προσπάθεια αποσιώπησης της φωνής των φοιτητών στο πανεπιστήμιο που διαμορφώνει ο νόμος-πλαίσιο.
Η προσπάθεια αυτή για απαξίωση της γνώμης των φοιτητών ξεκίνησε ήδη μεθοδευμένα μέσα από τον ΄΄διάλογο΄΄ για την παιδεία. Η υπουργός με τις ενέργειες της ενώ δέχθηκε τις απόψεις όλων των φορέων που έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στις προτάσεις των φοιτητών. Οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού παιδείας πως οι φοιτητές δεν έχουν καμία θέση στην συνδιοίκηση των .......πανεπιστημίων απλά επιβεβαιώνει την διάθεση παραγκωνισμού απέναντι στους φοιτητές. Η κυριότερη ένσταση μας δεν είναι η αποδυνάμωση των παρατάξεων στα πανεπιστήμια αλλά η πλήρης φίμωση του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή του ζωντανότερου κομματιού της κοινωνίας.
Ενώ λοιπόν η υπουργός με κάθε ευκαιρία που της δίνεται κατακεραυνώνει τόσο τις φοιτητικές παρατάξεις και το φοιτητικό κίνημα, διοικεί το υπουργείο της με μεθόδους που εγείρουν πολλές απορίες. Φυσικά γνωρίζουμε πως δεν έχουμε την ΄΄ωριμότητα΄΄ να κρίνουμε τον τρόπο διοίκησης οποιουδήποτε Υπουργείου της ελληνικής Κυβέρνησης , αλλά αγωνιζόμενοι καθημερινά σε ένα συνεχώς υποβαθμιζόμενο περιβάλλον , καταφέραμε να κατανοήσουμε τι σημαίνουν οι λέξεις αδιαφάνεια , αναξιοκρατία , κρατικοδίαιτοι , ‘’διορισμένοι’’.  
Παρά την αντίθεση της κυρίας Υπουργού για την συμμετοχή των παρατάξεων στην συνδιοίκηση των πανεπιστημίων αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως στελεχώνει το υπουργείο της καθώς και το ινστιτούτο νεολαίας με εξέχοντα μέλη φοιτητικής παράταξης. Πιο συγκεκριμένα πρώην γραμματέας Π.Α.Σ.Π Τ.Ε.Ι είναι αυτή την στιγμή σύμβουλος παρά τω υπουργώ. Παράλληλα το ινστιτούτο νεολαίας διοικείται από άτομα που στελέχωσαν την Π.Α.Σ.Π. Αξίζει να σημειωθεί πως δικαίωμα διορισμού των μελών του Δ.Σ του συγκεκριμένου ινστιτούτου έχει μόνο ο εκάστοτε υπουργός παιδείας. Τα δυσεξήγητα φαινόμενα συνεχίζουν να συσσωρεύονται στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων για την αναβάθμιση και την στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας με διαγωνισμό ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ και διαδικασία που μόνο διαφανή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο, ο καθένας από τον χώρο που επιθυμούσε και προφανώς με την βοήθεια όποιου επιθυμούσε. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως μέσω αυτού του διαγωνισμού προσλήφθηκαν άτομα που υπήρξαν στελέχη της Π.Α.Σ.Π και μάλιστα φιλικά προσκείμενα στην υπουργό.
Μήπως οι άνθρωποι αυτοί μέσα από την πορεία τους στον φοιτητικό συνδικαλισμό απέκτησαν κάποια αξιοσημείωτα προσόντα; Μήπως η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να αφανίσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό , έχοντας όμως εξασφαλίσει το μέλλον ορισμένων φοιτητοπατέρων , οι οποίοι παρ όλο που κάποτε φοίτησαν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο , σήμερα εντελώς τυχαία υπερασπίζονται τη διάλυσή του; Μήπως οι άνθρωποι αυτοί ετοιμάζονται στο μέλλον να διοικήσουν και  την ίδια τη χώρα; Γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα ελληνικά λόμπι καλά κρατούν… ακόμα και η κυρία Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα από τα φοιτητικά έδρανα…
Ως Π.Α.Σ.Π Πολυτεχνικής καταγγέλλουμε κάθε μορφή παρατυπίας στις συγκεκριμένες προσλήψεις και διορισμούς και είμαστε αντίθετοι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να καταστρατηγήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς προς όφελος του. Αγωνιζόμαστε για ένα δημοκρατικό και προοδευτικό πανεπιστήμιο που  θα αποτελεί παράδειγμα πολυφωνίας και επιστημονικής άνθισης. Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μας ύπαρξης να ανυψώσουμε στη συνείδηση των φοιτητών τις έννοιες διαφάνεια , αξιοκρατία , ηθική , πολιτική συνείδηση. Σε κάθε προσπάθεια κατεδάφισης του Δημοσίου Πανεπιστημίου , απαντάμε με προτάσεις για ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που αφορούν όχι μόνο τα πανεπιστήμια αλλά ολόκληρη την κοινωνία , γιατί οι νέοι νόμοι που θεσπίζονται και ψηφίζονται από άτομα που παραμένουν ακόμα βυθισμένα στην παραπολιτική , στις πελατειακές σχέσεις και στη ρουσφετολογία , μόνο την καταστροφή μπορούν να φέρουν στις λιγοστές αξίες που έχουν μείνει ζωντανές στην ελληνική κοινωνία.


ΠΑΣΠ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Π.Θ.