Για να ανακτήσει το Υπουργείο Παιδείας αλλά και η Ηγεσία του, τη χαμένη αξιοπιστία

Η Αναπληρώτρια Αιρετός του ΚΥΣΠΕ και Πρόεδρος του Ε΄ Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Θεσσαλονίκης Βασιλική Αδαμίδου σχετικά με τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών και Σχολικών Συμβούλων, απέστειλε στην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου την ακόλουθη επιστολή:

Κυρία Υπουργέ,
Παρακολουθώ όλο αυτό το διάστημα τη λειτουργία του Υπουργείου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχετικά με τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης  και προσπαθώ να καταλάβω, εγώ και χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αν όλα αυτά που συμβαίνουν είναι προϊόν κάποιου σχεδιασμού ή είναι πράξεις πανικού μιας ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι .......στοιχειωδώς δε μελέτησαν το νόμο 3848/2010.
Λυπάμαι πραγματικά που η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, παραβίασε τις διατάξεις του Ν. 3848/2010 για τις επιλογές των στελεχών εκπαίδευσης,  που η ίδια νομοθέτησε, δημιουργώντας αυτό το αλαλούμ.
Βάση ποιου νόμου κυρία Υπουργέ αποκλείεται συναδέλφους από την επιλογή τους ως Σχολικούς  Συμβούλους; Η λογική , η ηθική αλλά και το Συνταγματικό δίκαιο λέει ότι ,όταν μία διαδικασία αρχίζει μ’ ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο τελειώνει με το ίδιο και δεν αλλάζουν οι όροι στην εξέλιξη της διαδικασίας.
Αλήθεια δε γνωρίζετε ότι το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων έδωσε προθεσμία υποβολής ενστάσεων για τα μόρια στους υποψήφιους Σχολικούς Συμβούλους μέχρι  10 Αυγούστου; Πώς λοιπόν  ζητάτε από τους υποψηφίους να αποφασίσουν τι θα κάνουν χωρίς να βγει ο οριστικός πίνακας των μορίων και χωρίς να τους δοθεί το δικαίωμα της παρουσίας τους στη συνέντευξη.
Δημιουργήσατε εσείς και οι συνεργάτες σας ένα αδιέξοδο γιατί  αψηφήσατε το νόμο που εσείς  ψηφίσατε. Μπορείτε να μου απαντήσετε πώς γίνεται ίδιοι συνάδελφοι/ισσες να έχουν μοριοδοτηθεί διαφορετικά από το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Πειραματικών Σχολείων, από το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών και από  το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων  ((κυρίως όσον αφορά τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών , διδακτορικών σε σχέση με τη συνάφεια)
Ποιο Συμβούλιο τελικά λειτούργησε σωστά και ποιο όχι. Μήπως και μόνο αυτό είναι λόγος ακύρωσης όλων των επιλογών από τα δικαστήρια;
Έχετε στείλει μέχρι σήμερα 20 τουλάχιστον διευκρινιστικές εγκυκλίους, αναιρώντας η επόμενη την προηγούμενη , δημιουργώντας κάθε φορά μεγαλύτερα ερωτηματικά και σύγχυση.  Αυτό από μόνο του αποδεικνύει τη βιασύνη , την  προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό  που προχωρήσατε στις επιλογές.
Κυρία Υπουργέ ποτέ στα χρονικά των Επιλογών Στελεχών Εκπαίδευσης δεν έγιναν τόσα πολλά λάθη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά που γίνονται κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα γίνουν σε μια συντεταγμένη πολιτεία.
Επειδή η Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικό  ζήτημα όχι μόνο για μας τους εκπαιδευτικούς αλλά και την ίδια την κοινωνία, ελπίζω και για σας,  το μόνο που μένει να κάνετε για να ανακτήσει το Υπουργείο αλλά και η Ηγεσία του, τη χαμένη αξιοπιστία τους ,πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να σταματήσετε ΑΜΕΣΑ την όλη διαδικασία και να ξεκινήσετε από την αρχή , επιλέγοντας πρώτα τους Σχολικούς Συμβούλους και κατόπιν τους Διευθυντές Σχολείων όπως σαφώς ορίζει ο Ν. 3848/2010 .

Αδαμίδου Βασιλική
Αναπληρώτρια Αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Πρόεδρος του Ε  ΣυλλόγουΠ.Ε. Ν, Θεσσαλονίκης