ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ξεκίνησε το… πάρτι των 5 δισ.!

Σε ένα ασυνήθιστα σύντομο διά­στημα μόλις 9 εργάσιμων ημε­ρών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναζήτησε, αξιολόγησε και κατέληξε την προπερα­σμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληρο­φορίες του «Π», στην επιλογή ξένου χρηματοοικονομικού συμβούλου, στον οποίο θα ανατεθεί «εν λευκώ» να πουλήσει και να παραχωρήσει, προς όφελος άγνωστων επενδυτών και με απίστευτες διευκολύνσεις, περιουσιακά στοιχεία, οικόπεδα - φι­λέτα, σταθμούς και άλλα ακίνητα του Δημοσίου αξίας, τουλάχιστον, 5 δισ. ευρώ!
Ο… μπουφές!
Η γνωστοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος χρηματοοικονομικών συμβούλων έγινε για πρώτη φορά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη Δευτέρα 18 Ιου­λίου, έληξε 6 εργάσιμες ημέρες με­τά, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, και η....... διαδικασία επιλογής ολοκληρώθη­κε σε 3 ημέρες, το απόγευμα της Πέ­μπτης 28 Ιουλίου 2011!!!
Τα στοιχεία του συμβούλου τον οποίο επέλεξε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κοινο­ποιήθηκαν ήδη την περασμένη Πέ­μπτη στη Γραμματεία Αποκρατικο­ποιήσεων και, πριν μας φέρουν τον λογαριασμό, αξίζει να δούμε τι βρί­σκεται σερβιρισμένο ήδη πάνω στον μπουφέ:
◆ 18 οικόπεδα, από τα οποία 4 σε Θεσσαλονίκη, Ν. Σμύρνη, Αθήνα και το (ήδη περιζήτητο) οικόπεδο στο Ρουφ, επιφάνειας 9.400 τ.μ., τα οποία προορίζονται για πώληση, και άλλα 14 σε όλη τη χώρα, προς παρα­χώρηση.
◆ Οι μεγαλύτεροι 5 σιδηροδρομικοί σταθμοί της χώρας, σε Αθήνα, Θεσ­σαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και, βεβαί­ως, ο σταθμός του Πειραιά, ειδικά για τον οποίο να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι έχει συνολική επιφάνεια 134.920 τ.μ., από τα οποία επιτρέπονται – ση­μειώστε το – πολεοδομικές χρήσεις στα 39.000 τ.μ.
◆ Οικόπεδα στα μεγάλα Εμπορευ­ματικά Κέντρα, όπως οικόπεδο 120 στρεμμάτων στη Λεύκα, αντίστοιχο οικόπεδο 80 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, ανάλογες εκτάσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόλο καθώς και 58,6 στρέμματα στο νεοσύστατο Αποθη­κευτικό Κέντρο του Ασπροπύργου.
Δίκαιη αποτίμηση;
Η αξία των παραπάνω περιουσια­κών στοιχείων, και ακινήτων - φιλέ­των του Δημοσίου, βάσει πρόσφα­της αποτίμησης της θυγατρικής ΓΑΙΟΣΕ και ιδιωτών, ανέρχεται στο ποσό των 4,6 δισ. ευρώ, και αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών σχημάτων, κυρίως, για εμπορική, εμπορευματική, τουριστι­κή και ψυχαγωγική χρήση.
Σύμφωνα όμως με ειδικούς, η εκτίμηση αυτή μειώνει σαφώς την αξία των περιουσιακών στοιχείων του Δη­μοσίου, καθώς:
1. Έγινε από τη ΓΑΙΟΣΕ, θυγατρική εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με ελά­χιστη ώς καθόλου εμπειρία στο real estate.
2. Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, σε πλήρη απαξίωση των ακινή­των και των συνθηκών της αγοράς.
3. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειώ­σει, σύμφωνα με άλλη εσωτερική αποτίμηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα ίδια ακίνητα, από 7,5 δισ. σε 4,6 δισ. ευρώ, την αξία των παραπάνω ακινήτων.
Για χάρη όμως των άγνωστων επεν­δυτών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Ειδική Γραμ­ματεία Αποκρατικοποιήσεων, παρ’ όλα αυτά, δεσμεύονται ήδη προκατα­βολικά… για την καταστρατήγηση νό­μων, όπως διαβάζουμε σε υποσημεί­ωση της παραγράφου 4 στη σχετική Πρόσκληση Ενδιαφέροντος Επιλογής του χρηματοοικονομικού συμβούλου: «Όσον αφορά την εμπορική εκμε­τάλλευση (σ.σ.: Σταθμών και ακίνη­της περιουσίας) μελετάται, εκτός από την πώληση των συμφωνιών παραχώ­ρησης, και η αναθεώρηση όλων των πτυχών των Σταθμών, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το νομικό κα­θεστώς των Σταθμών, τις σιδηροδρο­μικές και μη χρήσεις τους, και οποι­ουσδήποτε λοιπούς περιορισμούς, όπως παραμέτρους χρήσης της γης ή λοιπούς χωροταξικούς κανονισμούς». Αυτές οι προνομιακές «αποκλίσεις» από τη χρήση γης και λοιπούς άλλους χωροταξικούς κανονισμούς αποτιμή­θηκαν, άραγε, σε νομιμότητα, περι­βαλλοντική αλλά και οικονομική αξία;
Κάποιοι θα βγάλουν χοντρό χρήμα από την «αξιοποίηση»
Αν δεχθούμε το σκεπτικό της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι μέχρι σήμερα η ακίνητη περι­ουσία του Δημοσίου απέφερε στην εταιρεία ετήσια έσοδα μόνο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, τότε με βάση τη διεθνή πρακτική (που κυμαίνεται από 5%-7%), η αξιοποίηση, εκ­χώρηση και πώληση αυτής της ακίνητης πε­ριουσίας θα πρέπει να της αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων ευρώ, κάθε χρόνο. Από τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Π», τα επενδυτικά σχήματα που αναζητούνται, δραστηριοποιούνται, κυρίως, στην εκμετάλλευση γραφείων, εμπορίου (μέσω Logistics) καταστημάτων, εστιατορί­ων, εμπορικών κέντρων τύπου MALL, κινη­ματογράφων και χώρων στάθμευσης αυτο­κινήτων.
Εγγυήσεις
Ζήτησαν άραγε η Ειδική Γραμματεία Απο­κρατικοποιήσεων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εγγυήσεις από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο που επέλεξαν για ετήσια έσοδα 120 εκατομμύριων ευρώ, όπως ορίζει η διεθνής πρακτική σε ανάλογες περιπτώσεις και αναγνώρισε μόλις πρόσφατα η ίδια;
Κι αυτό γιατί, μετά την απαξίωση, τα έσοδα πλέον λιγοστεύουν αφού σήμερα τρένα κι­νούνται μόνο στη διαδρομή Κιάτο - Αθήνα - Θεσσαλονίκη, επίσης μόνο δύο τρένα εξυ­πηρετούν τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Αλε­ξανδρούπολη, ενώ από 1η Αυγούστου 2011 καταργήθηκε και το δρομολόγιο προς Καλα­μπάκα (Intersity Νο 47). Έχουν διακοπεί σε ποσοστό 65% τα δρομο­λόγια προς την Πελοπόννησο, πρόσφατα δε καταργήθηκε η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Πλατύ Φλώρινας (σ.σ.: παρ’ ότι ανακατα­σκευάσθηκε η γραμμή αυτή, μήκους 180 χλμ.) επίσης, ενώ ήδη στη Λαμία και εντός των ημερών στον Βόλο έχει ανατεθεί η έκδο­ση εισιτηρίων σε ιδιώτες και σύντομα προφα­νώς θα ακολουθήσουν άλλοι και αλλού.