ISDA: Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα


ISDA: Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός για την ΕλλάδαΤο νέο πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας και η προωθούμενη εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μετακύλισης και ανταλλαγής του ελληνικού δεν πυροδοτούν ένα "πιστωτικό γεγονός" και κατά συνέπεια τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS), εκτιμά η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

    Αν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναμένεται ότι θα υποβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, το γεγονός ότι οι όροι ανταλλαγής του χρέους δεν είναι δεσμευτικοί για το σύνολο των πιστωτών της χώρας δεν πυροδοτεί τα CDS, έκρινε το ISDA, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ.



    "Είναι σαφώς μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει (ένα πιστωτικό γεγονός) καθώς δεν υπάρχει τίποτε που να είναι δεσμευτικό για όλους του κατόχους του (ελληνικού) χρέους, επεσήμανε ο Ντέϊβιντ Γκίν, εκ μέρους του ISDA, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με το Ρόιτερ. 

Όμως ήδη σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch χρησιμοποίησε τον όρο περιορισμένη χρεωκοπία (restricted default) για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Fitch είπε ότι η συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι θα θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας. Όταν το "default" αυτό έχει "θεραπευτεί" θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα και θα την θέσει σε βαθμίδα low speculative.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι το σχέδιο για την Αθήνα, με τη συμβολή των πιστωτριών τραπεζών, δεν θα καταλήξει σε «πιστωτικό γεγονός».
Υπενθυμίζεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει εξ αρχής ότι μια πιθανή συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών, στο νέο πακέτο θα οδηγούσε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία selective default. Το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που αποφασίστηκε χτες προβλέπει συμμετοχή ιδιωτών σε εθελοντική βάση με 37 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα πόσο εξασφαλισμένη είναι η συμμετοχή των ιδιωτών κι αν η επιμήκυνση που ανακοινώθηκε θα γίνει στην ονομαστική τιμή των ομολόγων που λήγουν ως το 2019 ή θα προηγηθεί "κούρεμα"
Αυτό σημαίνει ότι όλοι περιμένουν την αξιολόγηση κι ο επόμενος στόχος θα είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο το "roll over" των ομολόγων που αποτελεί και το λόγο της αντίδρασης και της νέας βαθμολογίας των οίκων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν συμβεί αυτό «δεν θα είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. Πρόκειται για μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης. Δεν δημιουργεί αυτό από μόνο του μια πραγματικότητα, ούτε ενεργοποιεί τον μηχανισμό των CDS».
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν μάλιστα ότι η η Ουρουγουάη, βρέθηκε σε τέτοιο καθεστώς αλλά μόνο για 17 ημέρες. Και η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να κλείσει το ζήτημα αυτό πολύ σύντομα και τα νέα ομόλογα να επαναβαθμολογηθούν και να αρχίσει η άνοδος στην κλίμακα της αξιολόγησης της χώρας αφού όλα πλέον τα δάνεια θα είναι εγγυημένα από το EFSF και όποιες άλλες εγγυήσεις απαιτηθούν.