FT: Σήμερα η τηλεφωνική διάσκεψη για λύση στο θέμα της Ελλάδας


Τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοισυμμετέχουν σε δύο επείγουσες και παράλληλες διαπραγματεύσεις - η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους - σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Χτες αξιωματούχοι της Ευρωζώνης «μελτεούσαν» τις επιλογές για την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος. Τα πιθανότερα σενάρια λύσης είναι τα εξής:
- Επαναγορά του ελληνικού χρέους με στήριξη και εγγύηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα και από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς μέσω δανείων του προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Πλεονέκτημα αυτής της λύσης, είναι ότι συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, στην οποία επιμένει η Γερμανία, αλλά και την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό, που προωθεί η ΕΚΤ.
newscode.gr