The Economist: Στην κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη και η Μέρκελ


Αντιμέτωπη με δυσάρεστες επιλογές είναι η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ

σύμφωνα με το κύριο άρθρο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Economist. Ο συντάκτης επισημαίνει ότι το δίδαγμα από τις συνεδριάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να δρουν σπασμωδικά και χωρίς συνοχή ενώ οι απαιτούμενες λύσεις παρουσιάζονται πάντοτε την τελευταία στιγμή και στηρίζονται «με βαριά καρδιά».
Αναφορικά με τη γερμανίδα καγκελάριο ο Economist σημειώνει την αντιφατικότητα των επιδιώξεων της κυρίας Μέρκελ που προσπαθεί ταυτόχρονα να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και να αποφύγει την επιβάρυνση της χώρας με το κόστος διάσωσης της «αδύναμης περιφέρειας» του ευρώ.

Συνολικά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν την κρίση θα πληρώσουν οι πιστωτές μέσω της διαγραφής χρέους, οι φορολογούμενοι μέσω της λιτότητας ή ο πλούσιος Βορράς (και η Γερμανία) μέσω της ενίσχυσης του Νότου με......... κεφάλαια από το μηχανισμό EFSF.

Ο Economist προτείνει μια τριπλή λύση για το πρόβλημα της ευρωζώνης που θα περιλαμβάνει μείωση του χρέους για τις υπερχρεωμένες χώρες, κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών για να αντέξουν το βάρος της αναδιάρθρωσης και τη δημιουργία τείχους προστασίας για την Ιταλία και την Ισπανία που θα περιλαμβάνει αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγου.

Μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ασφαλώς μη αρεστή στην Αγκελα Μέρκελ «όμως κάθε εναλλακτική θα σήμανε πιθανόν το τέλος του ευρώ».