Σε διαφορετικές γραμμές Παπανδρέου Βενιζέλος

Ακολουθώντας την γραμμή του «Eurogroup» ο Ευ. Βενιζέλος άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, την ώρα που ο Πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ εξέφραζε τις έντονες επιφυλάξεις του για την συμμετοχή των ιδιωτών στην νέα δανειακή σύμβαση.

Ο υπ. Οικονομικών χρησιμοποίησε αρκετές φορές τον επίμαχο όρο στα αγγλικά και μόνο μία φορά στα ελληνικά στο τέλος της συνέντευξης τύπου που έδωσε.

«Η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ επιμόνως τον αγγλικό όρο «selective default». Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. Είναι μια αξιολόγηση...... κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης» υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός τόσο στην επιστολή που έστειλε προς τον Πρόεδρο του Eurogroup όσο και στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις που έχει για την είσοδο των ιδιωτών στη νέα δανειακή σύμβαση. «Θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη» ανέφερε χαρακτηριστικά στον κ. Γιούνκερ.

Ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης των ευρωομολόγων και έκανε λόγο για «κερδοσκοπικά παιχνίδια». Παράλληλα κατηγόρησε τις χώρες της ευρωζώνης ότι «φοβούνται» τις αντιδράσεις των αγορών.

«Οι οίκοι αξιολόγησης ξεπερνούν τις δικαιοδοσίες και την ισχύ των εθνικών μας κοινοβουλίων. Η κρίση αυτή συνιστά μια γενικότερη αμφισβήτηση του ευρώ από τις αγορές, σε συνδυασμό βέβαια με κάθε λογής κερδοσκοπικά παιχνίδια, στα οποία επιδίδονται αδιαφανή χρηματοοικονομικά σχήματα που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα και εκτός ρύθμισης στο πλαίσιο της άναρχης παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο.