Τρέχουν και δε φτάνουν για να προλάβουν τις φθινοπωρινές εξελίξεις στην ΝΔ

Τρόπους να ...μεγαλώσουν τη μέρα αναζητούν στηνΝΔ προκειμένου να στριμώξουν μια σειρά από πρωτοβουλίες στο πρόγραμμα του Α. Σαμαρά σε μια προσπάθεια να συνθέσουν όλα τα κομμάτια του στρατηγικού παζλ και να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο το φθινόπωρο. Στη Συγγρού θεωρούν πλέον ότι τα ενδεχόμενα είναι όλα στο τραπέζι και τοσενάριο των πρόωρων εκλογών, ακόμη και αν δεν κερδίζει έδαφος, διατηρεί ωστόσο πολύ υψηλές πιθανότητες επαλήθευσης. 
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση που τηρεί η ΝΔ το τελευταίο διάστημα σε σειρά ζητημάτων, θέλοντας προφανώς να καταδείξει τη διαφοροποίησή της από κυβερνητικές επιλογές που εκτείνονται και πέραν της οικονομίας. Οι εξελίξεις σε δύο ζητήματα του τελευταίου 24ώρου κινούνται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση...

 
Πρώτον, η άρνηση της ΝΔ να συμμετάσχει σε εξωκοινοβουλευτικό διάλογο για την πολιτική βία, απορρίπτωντας σχετική πρόταση του Γ. Παπανδρέου και εξαναγκάζοντας έτσι σε άτακτη υποχώρηση το ΠΑΣΟΚ που υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με την «γαλάζια» αντιπρόταση σχετική συζήτηση να γίνει στην Βουλή. Εξέλιξη η οποία εξυπηρετεί την ΝΔ που παγίως καταδικάζει χωρίς περιστροφές –σε αντίθεση με κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης- τέτοιες αντιδράσεις, αλλά παράλληλα της επιτρέπει να κρατηθεί «εκτός κάδρου» των επιθέσεων από αγανακτισμένους και μη, σε πολιτικά πρόσωπα. 

Δεύτερον, η τελική απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την ψήφιση του νόμου- πλαίσιο για την Παιδεία, για τον Σεπτέμβρη. Στο πεδίο της κοινωνικής ταύτισης, η Συγγρού πιστώνεται την εξέλιξη αυτή, απόρροια του κοινού μετώπου ΝΔ- πρυτάνεων. Σε πολιτικό επίπεδο, η μετάθεση του χρόνου υπερψήφισης πιθανώς φέρνει κοντύτερα τις κάλπες. Νομοσχέδιο για την Παιδεία τον Σεπτέμβρη στην Βουλή εντείνει τις κοινωνικές αντιδράσεις σε κρίσιμο χρονικό σημείο για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο από ό,τι θα συνέβαινε αν το νομοσχέδιο ερχόταν στην Βουλή μέσα στον Ιούλιο- Αύγουστο. 

Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί και την Υπουργό Παιδείας η οποία, αν οι πολιτικές εξελίξεις μποκάρουν το ν/σ, το «πετάει από πάνω της», περιορίζοντας το προσωπικό, πολιτικοεκλογικό της κόστος. «Δεν είναι βέβαιον ότι ο Παπανδρέου έχει αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Είναι όμως σίγουρο ότι, αν πειστεί να μετακινήσει την ψήφιση του ν/σ για την παιδεία για το Φθινόπωρο, δεν έχει αποφασίσει και το αντίθετο, δηλαδή να μην πάει σε εκλογές» ανέφερε στο Newpost.gr, σε ανύποπτο χρόνο, υψηλόβαθμο «γαλάζιο» κομματικό στέλεχος.
Με αυτά τα δεδομένα, στην ΝΔ τρέχουν και δε φτάνουν. Η πολιτική ατζέντα του κόμματος, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχει περιοριστεί αυστηρά εντός των ορίων της οικονομίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν γνωστοποιηθεί ευρύτερα θέσεις του κόμματος για σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία. Στρατηγικά, η ΝΔ έχει αναπτύξει σχετική ατζέντα η οποία όμως δεν έχει κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και δεν έχει κατατεθεί στην κοινωνική διαβούλευση. 

Από τώρα λοιπόν και ως τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη, η ΝΔ θα πρέπει να έχει «στριμώξει», πρώτον το λεγόμενο «Θεσμικό Ζάππειο», δηλαδή την παρουσίαση των θέσεων- προτάσεων του κόμματος για σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών με προεξάρχουσες τις Συνταγματικές αλλαγές και το εκλογικό σύτημα. Δεύτερον, τα «13 μικρά Ζάππεια», δηλαδή την εξειδίκευση των προτάσεων που έχει να καταθέσει ο Α. Σαμαράς για καθεμιά από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ξεχωριστά. Τρίτον, τις εξωχώριες επαφές του Προέδρου της ΝΔ, με έμφαση στις συναντήσεις που πρέπει να προγραμματιστούν σε επίσκεψή του στην Αμερική, καθώς επίσης την Ρωσία, την Μ. Βρετανία και πιθανώς, την Κίνα. 

Ευχής έργον θα ήταν όλα αυτά να έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί νωρίτερα από το Φθινόπωρο και –ακόμη καλύτερα- πριν από την ΔΕΘ. Πράγμα βέβαια μάλλον απίθανο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ταξίδια Σαμαρά στο εξωτερικό, επιβεβλημένο όμως όσον αφορά στις θεσμικές πρωτοβουλίες εσωτερικής κατανάλωσης, τις οποίες θα πρέπει –κατ’ ελάχιστον έστω- να έχει δρομολογήσει εγκαίρως η ΝΔ.



NewPost.gr