"Μην τους κάνουμε το χατίρι"



Γράφει η Φιλία Βαγιάκα


Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά αγωνίζονται για την τήρηση και εφαρμογή αρχών και ιδεολογιών. Αυτοί οι άνθρωποι περπατούν δίπλα μας, τους βλέπουμε ως γείτονες στις μικρές μας κοινωνίες, τις γειτονιές μας.
Ευτυχώς υπάρχει ελπίδα, γιατί οι άνθρωποι αυτοί που μπορεί να είναι βιοπαλαιστές έως επιστήμονες, φυλλάτουν «Θερμοπύλες»! καθημερινά με την συμπεριφορά τους, με την προσφορά τους και την αυταπάρνησή τους μας δείχνουν τι πρέπει να κάνουμε και οι υπόλοιποι ώστε να ξαναγίνουμε κοινωνία ανθρώπων.
Αγωνίζονται αυτοί οι άνθρωποι και προσφέρουν τις γνώσεις τους, την συμπαράστασή τους σε όσους την έχουν ανάγκη όπως κάθε τι που δύναται να προσφέρει ο καθένας τους. Δεν το κάνουν από «χόμπι»  ή δεν έχουν τι να κάνουν τον χρόνο τους και είπαν ας κάνω και αυτό. Είναι.....
απόφαση και στάση ζωής το να είναι Πολίτες.
Γιατί αυτό πράττουν! Ανταποκρίνονται  στον τίτλο του Πολίτη και στις υποχρεώσεις του. Ένας Πολίτης πρέπει να εφαρμόζει και να τηρεί τους νόμους. Να συμμετέχει στα κοινά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου χρειάζεται.
Γι’ αυτό όταν βλέπω τον διπλανό μου άνθρωπο να ξεπερνά την αδιαφορία των καιρών και  με την προθυμία του να χτίζει « Παρθενώνες», με κάνει να αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να αλλάξω και την δική μου καθημερινότητα, ώστε από μονάδα να γίνω μέλος και να συνυπάρχω με τους γύρω μου.
Και δεν είναι δύσκολο να κλείσω τον δέκτη της τηλεοράσεως, να αφήσω διαμαρτυρόμενο τον καναπέ μου και να βρεθώ στην ζωή την πραγματική, που είναι κοντά με άλλους ανθρώπους. Και αν αυτοί οι άνθρωποι με έχουν ανάγκη, ακόμη καλύτερα διότι θα είμαι και χρήσιμη πέραν της προσωπικής μου ευχαρίστησης!
Όπως λέει και μια διαφήμιση «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»
Ας βρούμε τον τρόπο ο καθένας από εμάς ώστε να ξανακάνουμε μια προσπάθεια προσέγγισης από άνθρωπο προς άνθρωπο.
Αυτό τουλάχιστον θα γεμίσει τις «μπαταρίες μας»  έτσι το βράδυ κατάκοποι μόλις ακουμπάμε το κεφάλι μας στο μαξιλάρι να έρχεται ο καλός Μορφέας και να μας παίρνει στην αγκάλη του για να μας αποζημιώσει για τον μόχθο και την προσπάθειά μας.
Υπάρχει όμως και η ικανοποίηση της δοτικότητας που  εμείς εδώ σε αυτόν τον τόπο την έχουμε σε μέγιστο βαθμό. Προσπαθούν να μας κάνουν να την ξεχάσουμε. Μην τους κάνουμε το χατίρι!
Τούτος ο τόπος υπάρχει για να μεγαλουργούν έννοιες όπως φιλότιμο, προσφορά και όταν ο σκοπός είναι ιερός και αυταπάρνηση!
Με τιμή
Φιλία Βαγιάκα