«Γιατί έχουμε φιλότιμο!»

 Γράφει η Φιλία Βαγιάκα

Οι πρόγονοί μας ήταν τυχεροί γιατί ήξεραν και έβλεπαν τον εχθρό έτσι έπαιρναν την ευκαιρία ώστε να τους αποκρούσουν και να τους απομακρύνουν. Αντίθετα εμείς σήμερα δεν ξέρουμε από ποιόν να φυλαχτούμε. Και δεν είναι ότι πάσχουμε από μανία καταδίωξης.
Τα έχουν θεοί και δαίμονες μαζί μας. Ίσως γιατί έχουμε κάτι που δεν έχει κανένας άλλος λαός, ας δώσει ο καθένας όποιο τίτλο του αρέσει, εμένα μου αρκεί να λέω ότι έχουμε φιλότιμο.
Τί περικλείει αυτή η έννοια δεν είναι και εύκολο να την καταγράψεις. Γιατί πιο πολύ το αισθάνεσαι. Νιώθεις την ανθρωπιά, την εντιμότητα και την αυτοθυσία που όταν την αναζητάς  στην ετοιμολογία της στα λεξικά μπορεί να χάνει και το νόημά της.
Αισθάνεσαι τον διπλανό σου που υποφέρει και έτσι απλά και αυθόρμητα χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα  προσπαθείς να τον........ ανακουφίσεις. Πονάς για την προκοπή της πατρίδας σου γιατί θέλεις να δημιουργεί Παρθενώνες και Αλεξάνδρειες,γι'αυτό απαντάς στο κάλεσμά της και προσφέρεσαι. Αλίμονο, πιο κάλεσμα όμως; Από πότε έχει να μας ζητηθεί κάτι  για την πατρίδα και μην πάει ο νους σας στα χαράτσια που μας επιβάλουν, αυτά δεν είναι για την πατρίδα. Αυτά έχουν άλλους σκοπούς.
http://filologos10.wordpress.com/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gifΚαμιά φορά ζηλεύω τους Γερμανούς οι οποίοι ενώ πέρασαν σε 40 χρόνια περίπου δύο καταστροφικούς πολέμους, είναι και πάλι πρωταγωνιστές στα παγκόσμια πεπραγμένα. Μετά το πέρας του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και ενώ η Γερμανία ήταν κατεστραμμένη, ζητήθηκε από τους Γερμανούς να δουλέψουν μία ώρα για την αναστήλωση της πατρίδας τους αφιλοκερδώς .Μία ώρα για την αναστήλωση της Γερμανίας και το έκαναν και έκαναν και άλλα πολλά.
Εμείς αντίθετα συρθήκαμε σε εμφύλιο πόλεμο, μετά ήρθε η οικονομική μετανάστευση και ο μαρασμός της πατρίδας, και όσο η  Γερμανία εγένετο πάλι αυτοκρατορία εμείς παραμέναμε αναλφάβητοι βιώνοντας μια τεράστια αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος και όλα αυτά σε βάρος της πατρίδας.
Γι' αυτό καμιά φορά ζηλεύω την προκοπή της Γερμανίας η οποία βασίζεται στην συνεννόηση και στο κοινό συμφέρον. Όμως δεν θα ήθελα να είμαι τίποτε άλλο από αυτό που είμαι. Γιατί όσο και να ταλανίζεται η πατρίδα και εμείς από λάθος λειτουργούς πουθενά αλλού δεν υπάρχουν έννοιες όπως το φιλότιμο που μας κάνουν να είμαστε μοναδικοί και ικανοί για μεγάλα και ιδανικά.
Κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε γιατί θα καταλάβουμε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα Εγώ  για να προβάλουμε τα Εμείς. Είναι σημαντικό να το πετύχουμε αυτό γιατί θα είναι η αρχή επιτέλους για το καλό της πατρίδας και κατ' επέκταση το δικό μας. Η Ιστορία μας το διδάσκει.
Όποτε ενωθήκαμε κάναμε σπουδαία πράγματα, ενώ βοηθήσαμε και την ανθρωπότητα. Αυτό μας το αποδεικνύουν εκείνοι που κάνουν την άλλη Ελλάδα που θα θέλαμε πραγματικότητα. Την Ελλάδα της προόδου, της έρευνας, της επιστήμης, της προσφοράς, της προκοπής ,της πρωτοπορίας.
Ας ξορκίσουμε φόβους και εχθρούς και να κάνουμε πράξη τη ρήση του Τζον Φιτζέραλντ  Κένεντυ: "Μην ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για εσένα αλλά εσύ τι κάνεις για την πατρίδα".
Με τιμή
Φιλία Βαγιάκα