Τηλεφώνημα Ομπάμα στη Μέρκελ για την κρίση στην ευρωζώνη


Εν μέσω πυρετώδους προετοιμασίας των ευρωπαϊκών χωρών στο δρόμο προς την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, οΑμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στηΆνγκελα Μέρκελ για το θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ανάγκη εξεύρευσης λύσης.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος και η Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία.
«Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της κρίσης της ευρωζώνης» πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία» προσθέτει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ενώ η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει το δικό της πολιτικό αδιέξοδο για τον αμερικανικό δανεισμό, η κυβένρηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για πιθανές ανεξέλεγκτες συνέπειες της ευρωπαϊκές κρίσης.
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ είχε καλέσει τις Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση και να εμποδίσουν τη διεύρυνση του προβλήματος.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο «για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σαρκοζί θα δειπνήσει στη συνέχεια με την καγκελάριο και θα αναχωρήσει από το Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, με προορισμό τις Βρυξέλλες.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επαφής που είχαν το βράδυ της Τρίτης.