Χίλαρι Κλίντον: «Ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα»

Χίλαρι Κλίντον: «Ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα»Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία ξεκίνησε από το μεσημέρι της Κυριακήςσειρά κρίσιμων επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Δείπνο εργασίας στην κ. Κλίντον παρέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το ραντεβού με τον Κάρολο Παπούλια, ενώ αμέσως μετά, η κ. Κλίντον είχε συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και υπογραφήπολιτιστικού μνημονίου. 

O αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση

: «Με την κα. Clinton είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συζήτηση επί των λεπτομερειών, αλλά πάντα με πολιτική προσέγγιση, γιατί η αμερικανική κυβέρνηση και η ίδια η Υπουργός των Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική εθνική αφήγηση γι' αυτά που κάνει και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ επίσης και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει. Σημειώνουν δε και το παραμικρό επίτευγμα, το παραμικρό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.



Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας. Γιατί στόχος πάντα είναι η ανάπτυξη, στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, στόχος είναι να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση της ως μία ανταγωνιστική χώρα μέσα στην ΕΕ και μέσα στην παγκόσμια αγορά.

Επρόκειτο, λοιπόν, για μια πολύ ουσιαστική και φιλική συνάντηση, η οποία ήταν πραγματικά μια συνάντηση εργασίας για να επιδιώξουμε κοινούς στόχους. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και εξέφρασα την ικανοποίησή μου αυτή προς την κ. Κλίντον».

Νωρίτερα, υπήρξε συνάντηση της κ. Κλίντον με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. O κ. Παπούλιας ευχαρίστησε την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ελλάδα «σε μια δύσκολη στιγμή» λέγοντας ότι είναι πολύ δυνατοί οι δεσμοί των δύο κρατών, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση,. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για τις παρεμβάσεις του προς τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ και αναφέρθηκε στα 2,5 εκατομμύρια Αμερικανών ελληνικής καταγωγής, στις 5000 καθηγητών με ελληνικές ρίζες που διδάσκουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και στους 9 ελληνοαμερικανούς βουλευτές του Κογκρέσου. 



«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της. Κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυία του ελληνικού λαού. Είμαι εδώ λοιπόν για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για όλη τη δύσκολη δουλειά που σας περιμένει» είπε με τη σειρά της η κ. Κλίντον.

Λίγο πριν, ολοκληρώθηκε η συνάντηση και το γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της μετέφερε στον πρωθυπουργό η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή τους. 



Οι εξελίξεις στο θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η ενέργεια και η «αραβική Άνοιξη» και ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή ήταν τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνολικού και αποτελεσματικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκειμένου, όπως επισημάνθηκε, να δοθούν σαφή μηνύματα προς τις αγορές και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κερδοσκόποι.

Η κυρία Κλίντον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, ενώ επανέλαβε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, καθώς και στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται.

Σχετικώς με την αναφορά της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών από την Τουρκία στην ανάγκη για λύση του Κυπριακού η οποία πρέπει να εξευρεθεί σύντομα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή - δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, ούτε αυτόματες κινήσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική στάση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπάρχει.

Σημειώνεται ότι η κυρία Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Η ίδια, είπε, θα θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα και ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει. 



Πιο πριν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδηστην έδρα του υπουργείου. Προσερχόμενη, μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο υπουργείο, χαιρέτησε τους διπλωματικούς συντάκτες και ζήτησε συγνώμη που τους απασχολεί επαγγελματικά, σήμερα που είναι Κυριακή.



Στη συνέντευξή που παραχώρησαν η κ. Κλίντον και ο έλληνας ομόλογός της ενημέρωσαν για τα θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. H αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε την «ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ελλάδα» λέγοντας ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι και φίλοι, με «κοινές αξίες». Η κ. Κλίντον είπε ότι εκτιμά τη δουλειά του κ. Παπανδρέου όπως και την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Τόνισε ότι οι μέρες είναι δύσκολες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά «τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου». «Εχω πίστη στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ επεσήμανε ότι η κ. Κλίντον είναι φίλη της Ελλάδας και του ελληνισμού και έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τον ελληνισμό της Αμερικής.

Αύριο, η κ. Κλίντον, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και υπογραφή πολιτιστικού μνημονίου

Τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της», έδωσε σήμερα από το Μουσείο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον. Από την αίθουσα με φόντο τον Παρθενώνα, ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης και η Αμερικανίδα ομόλογός του υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, έναΜνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα». Ατενίζοντας εξάλλου την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα αξιωματούχος παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».



Στο καλωσόρισμά του στο «σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει την ενότητα των αρχαίων χώρων» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η χώρα μας «υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών», στην καταπολέμηση της οποίας θα προσφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία. Ο κ.Λαμπρινίδης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά για να είναι σήμερα έτοιμο προς υπογραφή το Μνημόνιο και απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Αμερικανών επισκεπτών που θα δουν αυτούς τους θαυμάσιους θησαυρούς», ενώ παραπέμποντας σε προηγούμενη αναφορά της κ.Κλίντον πως «δεν είναι κοινές μόνον οι πολιτικές μας, είναι και οι αξίες μας», καλωσόρισε «στο σπίτι της» την κ.Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνοντας το κίνητρο της υπεξαίρεσης. Η κ.Κλίντον παρατήρησε πως αυτή είναι η 15η συμφωνία με το ίδιο αντικείμενο που υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες («από την Καμπότζη ως την Κύπρο») και έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν μακρά (40χρονη) παράδοση αφοσίωσης στη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.

ΚΚΕ: «Η Χ. Κλίντον επιβράβευσε τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης»

Με αφορμή τις συναντήσεις της Χίλαρη Κλίντον στην Αθήνα εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο: «Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επιβράβευσε τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και προώθησε τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά λαών και χωρών της Αφρικής και της Μ. Ανατολής. Η ανάπτυξη αυτής της συμμαχίας, ενώ είναι ωφέλιμη για την ελληνική πλουτοκρατία, γι' αυτό τη στηρίζουν μαζί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματά της, είναι άκρως επικίνδυνη για τους λαούς, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τη δίκαιη λύση του κυπριακού.

Ο λαός έχει το χρέος και τη δύναμη να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική, να εμποδίσει την παραπέρα συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους, να παλέψει για αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».



newpost.gr