Βενιζέλος: «Άλλο χρεοκοπία, άλλο επιλεκτική χρεοκοπία»


Βενιζέλος: «Άλλο χρεοκοπία, άλλο επιλεκτική χρεοκοπία»Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πάρει την επόμενη δόση των δανείων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. 
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα, αλλά και να πετύχει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει το νέο δάνειο.
Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στις χρηματοοικονομικές αγορές λέγοντας ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως δικαιολογία για να επιτεθούν στο ευρώ.
Επισήμανε ακόμη πως ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες. «Η Ελλάδα είναι το πρόσχημα για επίθεση στο ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης ότι η  λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα.
Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο υπουργός τόνισε ότι με τη φράση «πλήρης θεσμική κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» εννοεί ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών (διότι, είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά και όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες), άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα λειτουργούν αντιρροπιστικά». Σε όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης και κάλυψης των προβλημάτων, όπου χρειαστεί μετά τα stress tests. Πρόσθεσε με έμφαση ότι «τα stress tests θα λειτουργήσουν ευεργετικά και σταθεροποιητικά».

Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά: «Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.

Σχετικά με την απόκλιση στον προϋπολογισμό και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες».

Κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συνολικό τρόπο»
Αργότερα, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup.
Η ενημέρωση του κ. Βενιζέλου χαρακτηρίσθηκε από τους βουλευτές αναλυτική και κατατοπιστική, ενώ, όπως ειπώθηκε, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την "ειλικρινή αγωνία του" για τις εξελίξεις. 
 
Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί μεταξύ βουλευτών, όπως αυτός μεταξύ της Θ. Τζάκρη και της Τ. Αντωνίου ή οι επικρίσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, σχετικά με τις δηλώσεις του περί ΦΠΑ, από βουλευτές που σήμερα αποφεύγουν να επικρίνουν την οικονομική πολιτική όπως έκαναν στο παρελθόν.

Παράλληλα, τέθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, όπως το θέμα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας", από τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, ενώ ο έτερος βουλευτής του νομού Θανάσης Παπαγεωργίου, υποστήριξε ότι το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο με ένα επιτόκιο της τάξης του 4%.

 Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για "επιλεκτική χρεοκοπία", ούτε και απέρριψε αυτό το σενάριο, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν στο τραπέζι 36 σενάρια, όπως του είπε ο κ. Γιούνκερ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για να συζητηθεί το θέμα, πρέπει να βρεθεί πού βρίσκονται 150 δισ. του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ομολόγων. Όλα τα άλλα βρίσκονται σε Τράπεζες, ελληνικές και άλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο απ΄ ότι είχε εκτιμηθεί. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το χρέος αυτών των χωρών καλύπτει το 4% του χρέους της ευρωζώνης. Προστιθέμενων, όμως, των χρεών της Ισπανίας και της Ιταλίας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40% του χρέους της ευρωζώνης. Γι αυτό, τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο, συνολικό και σταθερό τρόπο.