Οσλο: δύο νεκροί, 7 τραυματίες από έκρηξη βόμβας στο κυβερνείο

Δύο νεκροί και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης με παγιδευμένο  όχημα στο Όσλο.

Σύμφωνα με το  τον Τζο Χελντάας, εκπρόσωπο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Όσλο στο Ούλεβαλ, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να δώσουμε κάποια αναφορά σχετικά με την σοβαρότητα κι έκταση των τραυμάτων των ανθρώπων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο».

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν τυχερός καθώς δεν βρισκόταν στο γραφείο του, την ώρα που μια πολύ ισχυρή βομβιστική έκρηξη διέλυσε τα τζάμια του 17όροφου  κυβερνητικού μεγάρου στο....... κέντρο του Όσλο, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων και το πρωθυπουργικό του γραφείο.  

Το κτίριο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, με τα περισσότερα από τα τζάμια του να έχουν σπάσει, ενώ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως 700 περίπου Νορβηγοί στρατιωτικοί συμμετέχουν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Σοβαρές ζημιές έπαθε επίσης το παρακείμενο κτίριο του υπουργείου Πετρελαίου.

«Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη ώστε ακούστηκε σε όλη σχεδόν την πρωτεύουσα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Νορβηγικού Ερυθρού  Σταυρού, Οϊστάιν Μιάρουμ, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται κοντά στο σημείο της έκρηξης, προσθέτοντας πως «φλόγες και φωτιά ξεπηδούσε από πολλά γραφεία του πανύψηλου κτηρίου».

«Τα παράθυρα τόσο του 20όροφου κτηρίου, οσο και της εφημερίδας VG, που στεγάζεται ακριβώς απέναντι, εχουν σπάσει, ενώ αιμόφυρτοι άνθρωποι βρίσκονταν ξαπλωμένοι στο δρόμο από κάτω», επισημαίνει η αυτόπτης μάρτυρας και δημοσιογράφος της εφημερίδας NRK, Ινγκουν Άντερσεν.