Δύσκολοι καιροί για... Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες

Δύσκολοι καιροί για... Ευρωπαίους ΣοσιαλδημοκράτεςΌλο και λιγότερες είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κεντροαριστερά κόμματα στην εξουσία, αφού φαίνεται πως η οικονομική κρίσηέχει αλλάξει κατά πολύ τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, γράφει ο Economist, τάση που αποτυπώνεται και στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Δέκα χρόνια πριν, περίπου οι μισές από τις 27 χώρες-μέλη που απαρτίζουν τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων και της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, είχαν κεντροαριστερές κυβερνήσεις.Σήμερα, μετά και την πρόσφατη ήττα των Σοσιαλιστών του Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία, έχουν απομείνει μόλις πέντε κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ισπανία, Ελλάδα, Αυστρία, Σλοβενία και Κύπρος. Υπενθυμίζεται ότι, λίγο καιρό νωρίτερα, το πακέτο στήριξης στην Ιρλανδία, απομάκρυνε τον συνασπισμό του Μπράιαν Κάουεν από την εξουσία, την οποία κατέλαβε ο κεντροδεξιός, Έντα Κένι. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μόνος πρωθυπουργός χώρας που έλαβε πακέτο διάσωσης και παραμένει στην εξουσία...


Στην Ισπανία, τα πράγματα για την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα και όπως όλα δείχνουν, η ήττα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση -που θα πραγματοποιηθεί σύντομα- θα είναι αναπόφευκτη. 

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Μία από αυτές επισημαίνει ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δυσκολεύονται ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, ο οποίος απεικονίζει τον αριθμό των κεντροαριστερών κυβερνήσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου, μαζί με το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην περιοχή. Το ποσοστό ανάπτυξης αντιστοιχεί σε διάστημα δύο ετών, έτσι ώστε, οι οικονομικές αλλαγές να προλαβαίνουν να έχουν πολιτικό αντίκτυπο. Έτσι, οι πέντε σοδιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. απεικονίζονται πιο χαμηλά από το ποσοστό ανάπτυξης για το 2009. 



Η παραπάνω τάση, πάντως, απεικονίζεται και στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τις 736 έδρες, τις 264 καταλαμβάνουν ευρωβουλευτές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έρχονται δεύτεροι με 185.