Ορκίστηκαν πως το καλό του λαού θα είναι η κύρια μέριμνά τους .

 Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης
Επ΄   ευκαιρία της σημερινής ορκωμοσίας των νέων Υπουργών τους οποίους είδα με τα μάτια μου και τους άκουσα με τα αυτιά μου να  ορκίζονται , όπως άλλωστε κάθε φορά και κάθε προηγούμενος  , (πως η κύρια μέριμνά τους θα είναι το καλό του λαού και του τόπου) , σκέφτηκα πως αν εγώ ήμουν Θεός θα τους το ξέραινα τα χέρι , στους μισούς τουλάχιστον από αυτούς , αλλά δεν είμαι ! Δεν θα μείνω όμως σε αυτό . Θα υπενθυμίσω στον Πρωθυπουργό  , στα μέλη του νέου Υπουργικού συμβουλίου αλλά και σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου  τα εντελώς επίκαιρα λόγια του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος προς την Δ' Εθνοσυνέλευση.
Είχε πει τότε ο Καποδίστριας :

«Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι.........
ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.»

«Eφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».


Με τέτοια λόγια , περιμένω και ελπίζω , εγώ και όλος ο λαός στις πλατείες , να ξεκινήσει το λόγο του , στην πρώτη ολομέλεια του κοινοβουλίου που θα ακολουθήσει , ο Πρωθυπουργός . Εγώ αυτά θα έλεγα αν ήμουν Πρωθυπουργός , αλλά δεν είμαι ! Αντίθετα Με  πιέζουν να νοιώσω πως είμαι ο Έλληνας ,  ένα σκουπίδι .  Σαν ένα τίποτα άσπλαχνα πεταμένος από το γαντοφορεμένο το χέρι των πολιτικών στα σκουπίδια των αγορών . Ελπίζω να καταλάβουν οι πολιτικοί πως αυτά που γράφω , από εδώ από την πλατεία Συντάγματος , δεν τα γράφω μόνο για το καλό μας , εμάς του λαού , αλλά ίσως ποιο πολύ και για το δικό τους καλό . Μπορεί αυτά που γράφω τελικά αν τα καταλάβουν και τα υιοθετήσουν να βγουν σε καλό ακόμα και του συστήματος που υπηρετούν , όχι επειδή κόφτομαι εγώ για το σύστημα , αλλά φοβάμαι επειδή όταν παραπατά το σύστημα , πεθαίνουν άνθρωποι και συχνα και λαοί !