Ομαδική απόδραση 57 στελεχών της Αλ-Κάιντα


Πενήντα επτά στελέχη της Αλ - Κάιντα δραπέτευσαν στην Υεμένη, στη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης ενόπλων εναντίον της φυλακής Μουκάλα, στην οποία κρατούνταν. Οι δραπέτες ανήκαν σε ομάδα 62 έγκλειστων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης την οποία ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν. κατηγορούνταν για διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες και περίμεναν να δικαστούν.

Απέδρασαν μέσω ενός υπογείου τούνελ την ώρα που ομάδες οπλοφόρων έκαναν επίθεση δημιουργώντας αντιπερισπασμό. Ενας φρουρός σκοτώθηκε και....... ένας τραυματίστηκε.

Η τελευταία απόδραση μελών της Αλ - Κάιντα σημειώθηκε το 2006, από ένα κέντρο προφυλάκισης στη Σαναά. Ανάμεσα στους 23 δραπέτες ήταν ο Κασίμ αλ - Ραίμι, βασικό στέλεχος της οργάνωσης, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και με την απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου με προορισμό το Ντιτρόιτ, το Δεκέμβριο του 2009.

Η τελευταία πολιτική κρίση στην Υεμένη ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Διαδηλωτές, παρακινημένοι από τις επιτυχείς εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ξεχύθηκαν στους δρόμους. Το ειρηνικό κίνημα εξελίχθηκε σε άγριο πεδίο μάχης στα τέλη Μαΐου. Ο επί 33 ετών πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ τραυματίστηκε προ ημερών σε επίθεση στο παλάτι του και κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία όπου νοσηλεύεται.