«Κλείδωσε» η έκτακτη εισφορά έως 4% - Θα ισχύει για τρία χρόνια

«Κλείδωσε» η έκτακτη εισφορά έως 4% - Θα ισχύει για τρία χρόνιαΗ έκτακτη εισφορά, ή αλλιώς εισφορά αλληλεγγύης, θα επιβαρύνει εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και θα υπολογίζεται με συντελεστή που θα κλιμακώνεται, έως το 4%. Συγκεκριμένα, τα εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με συντελεστή 1%, από 20.000 - 30.000 με 2%, από 30.000 - 40.000 με 3% και από τα 40.000 και πάνω με 4%. Το νέο μέτρο θε ισχύσει για τρία χρόνια. Με αυτή την εισφορά μόνιμου χαρακτήρα, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα ξεπεράσει ενδεχόμενες ενστάσεις της Τρόικας, καθώς το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου θα είχε δημοσιονομικά αποτελέσματα σε μόνιμη βάση.
Αλλαγές προς το καλύτερο προβλέπει και το νεότερο σχέδιο για τη φορολόγηση της αποκαλούμενης Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η οποία πλέον δεν θα είναι και τόσο μεγάλη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το αφορολόγητο "προσγειώνεται" στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα...
Η βελτίωση έχει να κάνει με την αρχική πρόβλεψη για αφορολόγητο μόλις 100.000 ευρώ και κρίθηκε αναγκαία αφού σε διαφορετική περίπτωση το "πάγωμα" των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση της αναστολής του πόθεν έσχες και πέραν της κύριας κατοικίας θα ήταν απλώς κακόγουστο ανέκδοτο. Ακόμα και μ' αυτή τη βελτίωση, ωστόσο, η επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας θα είναι σημαντική και θα συνεκτιμηθεί από τους επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, απ' όπου προσδοκώνται περίπου 35 δισ. ευρώ.
Αλλαγές έρχονται και στο σύστημα των αποδείξεων, μετά το... πατατράκ της παρθενικής εφαρμογής του μέτρου, όπου οι κακοί υπολογισμοί που έγιναν πέρσι υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν φέτος περίπου 1,5 δισ. ευρώ λόγω αυξημένων επιστροφών και μειωμένων φόρων, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Έτσι την επόμενη χρονιά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν ότι αφενός θα χρειαστεί να καλύψουν το αφορολόγητο με συντελεστή 30% για εισοδήματα από 6.000 ευρώ και πάνω (φέτος ισχύει συντελεστής 10% για τα εισοδήματα 6.000- 12.000 ευρώ και 30% για το επιπλέον) αφετέρου ότι δεν θα έχουν όλες οι αποδείξεις την ίδια βαρύτητα, καθώς θα εφαρμοστούν ειδικοί συντελεστές βαρύτητας με στόχο την αναζήτηση αποδείξεων από δραστηριότητες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Η... γκρίνια υπουργών και βουλευτών υποχρεώνει, επίσης, τον υπουργό Οικονομικών να βάλει τουλάχιστον για φέτος στο συρτάρι την πρόβλεψη εξίσωσης των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αν και η αναζήτηση των προβλεπόμενων 400 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Στο συρτάρι μπαίνει, επίσης, η πρόθεση επιβολής ΕΦΚ στα αναψυκτικά, μετά και τις σφοδρότατες αντιδράσεις από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αντιδράσεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν μέχρι την απειλή αποχώρησης από την Ελλάδα.Όσο για τη συζήτηση που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, αναφορικά με τα τεκμήρια διαβίωσης, φαίνεται ότι έπιασε τόπο, αφού και σ' αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι όσοι υποστήριζαν εξαρχής ότι το πλαίσιο που προβλέφθηκε με τον Φορολογικό Νόμο ήταν "χαλαρό" δεν έλεγαν λόγια του αέρα. Ήδη από τις πρώτες εκκαθαρίσεις αλλά και τις διερευνητικές διασταυρώσεις εισοδημάτων σε κλάδους "υψηλής επικινδυνότητας" διαπιστώνεται ότι τα τεκμήρια δεν είναι αρκετά για να συλληφθεί και να φορολογηθεί η πραγματική φορολογητέα ύλη, με αποτέλεσμα κι από αυτή την πηγή να έχουμε απώλειες εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει 700 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των τεκμηρίων, αλλά τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η σχετική πρόβλεψη είναι εξαιρετικά φιλόδοξη.