O ΘΑΝΑΣΗΣ, Η ΛΙΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΥΣΙΑΣ

Επειδή κάποιοι, σ’ αυτόν τον τόπο, επιμένουν να πιστεύουν ότι μας χαρακτηρίζει η ακρισία, η και ότι είμαστε … αμνήμονες, θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα, στην μονιμως   … «θυμωμένη» με τα όσα συμβαίνουν στην αστική μας κοινωνία, Λιάνα Κανέλλη ….

Την τετάρτη 4 Μαΐου, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, θέλησε να περάσει το μήνυμα της, πως όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι, αυτού του πλανήτη , προέρχονται από την αριστερά …

Έτσι όταν ο Παπαδάκης, αποχαιρετώντας τον Θανάση Βέγγο, ως σπουδαίο ηθοποιό και άνθρωπο, λέγοντας «Έφυγε ο καλός μας άνθρωπος…»,  η σιδηρά κυρία του Κ.Κ.Ε. τον διόρθωσε λέγοντας του «Όλοι μιλάτε για τον Βέγγο, ως τον καλό άνθρωπο, κανείς σας όμως δεν λέει ότι υπήρξε εξόριστος, στο Μακρονησι, για τις αριστερές του πεποιθησεις…»

Και ναι. Έτσι είναι. Ήταν εξόριστος ουσιαστικά, αφού ως ανεπιθύμητο, η πολιτεία, τον έστειλε εκεί, για να γνωριστεί με αρκετούς συντρόφους του, όπως.....
τον Κούνδουρο, τον  Tασο Ζωγράφο τον Μίκη, τον Μιχάλη Κατσαρό και άλλους πολλούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης ….

 Έδωσε πολλά ο Θανάσης, στον αγώνα για την αναγνώριση του αριστερού κινήματος, στον τόπο μας, αγώνα που του τον είχε μεταλαμπαδεύσει ο πατέρας του.

Και αυτόν όπως και πολλούς άλλους, η αριστερά θα έπρεπε να τους είχε προβεβλημένους, ως τους πλέον ανιδιοτελής υπέρμαχους της.

Τους είχε όμως ; Ε Λιάνα μου ;

Όχι βέβαια. Ποτέ της δεν τίμησε ανθρώπους από το χώρο του θεάματος, εάν δεν ήταν  απόλυτα δοσμένοι σ’ αυτήν , με εξαίρεση ίσως τον Καζακο, την Υψηλάντη, και τον Κολοβό την Κοταμανιδου την Λιλά Καφαντάρη και δυο-τρεις άλλους ….

Τον Θανάση Βέγγο το Κ.Κ.Ε., ποτέ του δεν τον αναγνώρισε ως σπουδαίο ηθοποιό, κι ας ήταν ένας λαϊκός ήρωας, με τεράστια απήχηση … Ένας εξαιρετικά αγαπητός άνθρωπος, λογω της γνησιότητας και του αυθορμητισμού του, λογω του ήθους και της απλότητας του .

Για το Κ.Κ.Ε. κινηματογράφος ήταν μόνο αυτός που έκανε ο Αϊζενστάιν, ο Τουλοφσκι, ο Ταρκόφσκι, και δυο-τρεις ακόμα στρατευμένοι δημιουργοί, τον Βέγγο τον θεωρούσε ως τον γελωτοποιό της αστικής τάξης, και τον μακριά από τις στενές κομματικές θέσεις, καλλιτέχνη, και πάντα απέναντι του, διατηρούσε μια υπεροπτική θεώρηση ….

Ποτέ του το Κ.Κ.Ε. δεν στήριξε τον Θανάση Βέγγο … με τον τρόπο φυσικά που στήριξε τους λίγους, στρατευμένους σ’ αυτό καλλιτέχνες ….

Ακόμα και όταν ο Θανάσης βρέθηκε σε τραγική οικονομική κατάσταση με την κινηματογραφική εταιρεία που δημιούργησε στην οδό Ακαδημίας, στην στοά του Χόλυγουντ, την «ΘΟΥ-ΒΟΥ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΕΛΙΟΥ», ούτε και τότε το Κ.Κ.Ε. μπόρεσε να του συμπαρασταθεί, με μια έστω νομική κάλυψη, η ένα χάδι στην οικογένεια του, στα δυο του αγόρια που ήταν και ανήλικα …. Και στην σύντροφο του την Ασημίνα …..

Κοντά του βρεθήκαν όλοι, έκτος από τον ιδεολογικό του χώρο, για τον οποίο δυο δεκαετίες πριν, είχε εξοριστεί και στιγματιστεί, από το κράτος εκείνο, του φακελώματος … και του διαχωρισμού των μεν, από τους δε .

Κοντά του βρέθηκε ο Τάσος Γιαννόπουλος, που αγόρασε το γραφείο του με λίγα χιλιάρικα (δραχμές) για να πληρωθεί ο δικηγόρος, ο Φιλοποίμην Φίνος που του πλήρωσε την εγγύηση και τον γλύτωσε από τη φυλακή που οδηγείτο για τα χρέη του, ο Ντίνος Κατσουριδης, ο Πάνος Γλυκοφρυδης, ο Ερρίκος Θαλασσινός, και προπαντός ο Ελληνικός λαός που τον λάτρευε και τον στήριξε σε κάθε του προσπάθεια ….

Γιαυτο Λιάνα μου, άσε τον σφετερισμό την καπηλεία και το όψιμο ενδιαφέρον, με τα φανταχτερά σας στεφάνια, που τώρα θυμηθήκατε να του στείλετε …

Ξέρεις  καλά τα παράπονα του Θανάση, Λιάνα .

Ο οποίος Λιάνα μου, δεν κατοικούσε στην Εκάλη, όπως εσύ , αλλα σε ένα απλό σπιτάκι  πλάι στον λαό που πραγματικά τον αγάπησε, τον αναγνώρισε και τον έκανε είδωλο του.

Αυτά για να μαθαίνεις Λιάνα μου,  που στα 50 σου, ανακάλυψες το Κ.Κ.Ε. και έγινες …. Ζαχαριαδικωτερη του Ζαχαριάδη ….

Μην τρελαθούμε κιόλας ….

Μικρή η ψωροκώσταινα και γνωριζόμαστε όλοι …..