Οι όροι Σόιμπλε για την ήπια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας

Η Άνγκελα Μέρκελ χθες απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους χαρακτηρίζοντας την ως εύκολη λύση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε φαίνεται να είναι πιο διαλλακτικός ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θέτοντας όμως πολύ αυστηρούς όρους στο πλαίσιο που έχει τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ ΓιούνκερΣε συνέντευξη του στην κυριακάτικη «Bild am Sonntag» , ο Σόιμπλε αναφερόμενος σε ένα ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας , θέτει ως όρους τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών, τη συμφωνία της ΕΚΤ και πρόσθετα μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας...


Εάν η επικείμενη έκθεση της τρόικας διαπιστώσει ανάγκη βελτιώσεων στο πρόγραμμα, «θα πρέπει, κατ΄αρχήν, οι Έλληνες να δουν τι μπορούν να κάνουν, ώστε με επιπρόσθετες προσπάθειες να ανταποκριθούν στους στόχους», λέει ο κ. Σόιμπλε. «Εάν αυτό δεν επαρκέσει και χρειαστεί αλλαγή των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, αυτό θα είναι εφικτό μόνον αν διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες δεν θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και δεν θα επωμιστούν στο τέλος τα πάντα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι», συμπληρώνει.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής διασφάλιση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει. «Μόνον τότε μπορούμε να σκεφτούμε, σε περίπτωση που τεθεί, επιμήκυνση για τα ομόλογα, τα οποία η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει την ερχόμενη χρονιά».

Ο Σόιμπλε επίσης βάζει στο τραπέζι ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο τη συμφωνία του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ. «Φυσικά και χρειαζόμαστε -αν στο τέλος του δρόμου φτάσουμε εκεί- τη συμφωνία του ΔΝΤ και πρωτίστως της ΕΚΤ για μία επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων. Επ΄ουδενί δεν επιτρέπεται να υπάρξει διένεξη επ΄αυτού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. Οι ειδικοί πρέπει να μας πουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, για να μη δημιουργηθεί αβεβαιότητα στις αγορές. Αυτό δεν θα είναι απλό».

Βέβαια αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ταχθεί κατά οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με συνεχείς δηλώσεις των στελεχών της και τους νυν επικεφαλής της Ζαν Κλόντ Τρισέ.

Ο κ. Σόιμπλε για το ενεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην ευθύνη μου ως υπουργός Οικονομικών για τη χρήση των φόρων του Γερμανού φορολογούμενου, αν δεν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ήσυχη τη συνείδηση ότι στο τέλος του δρόμου θα προκύψει μία υγιής οικονομικά και ανταγωνιστική Ελλάδα».

Πηγή: newscode.gr