Απλά ιστορικά γεγονότα

 Γράφει ο Γιώργος Σωτηρόπουλος

Πολλές φορές τα ιστορικά γεγονότα πυροδοτούνται από απλούς ανθρώπους. Δεν ξέρουμε αν αυτοί είχαν στο μυαλό τους να μείνουν στην Ιστορία, αλλά σίγουρα η ίδια η Ιστορία δεν τους αντέμειψε, όπως θα περίμεναν.
 Ο λόγος για τους "μικρούς" εκείνους ανθρώπους, που χωρίς να το ξέρουν, έπραξαν κάτι τόσο ιστορικό, που έμεινε στην Ιστορία. Η ίδια η Ιστορία, όμως, δεν τους κατέταξε στο βάθρο μαζί με τους πολιτικούς ή τους βασιλιάδες.
Η Ρόζα Παρκς(Rosa Parks),για παράδειγμα έμελε να κάνει κάτι τόσο επαναστατικό, που κανείς δε θα περίμενε ότι η αντίδρασή της θα προκαλούσε αλυσιδωτά ιστορικά γεγονότα. Η ηρωική της πράξη ήταν ότι απλώς δε σηκώθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα λευκό κύριο μέσα σε ένα λεωφορείο, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, το 1955. Ήταν η εποχή του φυλετικού διαχωρισμού στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του οποίου οι λευκοί είχαν πλήρη δικαιώματα ενώ οι μαύροι ήταν πολίτες –Ω-κατηγορίας. Ο λευκός κύριος εκνευρίστηκε με τη συμπεριφορά της, ο οδηγός του λεωφορείου επίσης και αυτή η αντίδρασή της πυροδότησε μία σειρά βίαιων συγκρούσεων στην πόλη Μοντγκόμερυ μεταξύ...............
λευκών και μαύρων. Τα περιστατικά αυτά ήταν η αφορμή για να ανατείλει το άστρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος έδωσε αγώνα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική.
Μία άλλη περίπτωση, ήταν η κυρία Γουόλις Σιμπσον(Wallis Simpson) http://blog.mawi.co.uk/2011/02/07/how-to-solve-a-problem-like-wallis-simpson/ στην Αγγλία της δεκαετίας του 1930, η οποία απλώς εξανάγκασε με τον τρόπο της να παραιτηθεί από τον βασιλικό θρόνο της Αγγλίας ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Όγδοος(Η) υπέρ του νεότερου αδερφού του. Η κυρία αυτή έμεινε στην ιστορία, επειδή απλώς άσκησε επιρροή στον εραστής της, με αποτέλεσμα να τον παντρευτεί και αυτός να αποποιηθεί το θρόνο για χάρη της.
Τέλος, η Καμίλια Σεχάτα http://www.aixmi.gr/index.php/gia-mia-bourka-adeiani-mia-kamilia/ άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, στην Αίγυπτο το 2011, επειδή απλώς δήλωσε αναποφάσιστη να δηλώσει Χριστιανή ή Μουσουλμάνα. Άφησε τον άντρα της και αποφάσισε να αλλαξοπιστήσει. Η πράξη της αυτή πυροδότησε μία σειρά θρησκευτικών συγκρούσεων στην Αίγυπτο εν έτει 2011.
Ασφαλώς όταν μία κατάσταση σιγοβράζει δεν μπορούμε να επικαλεστούμε τον ανθρώπινο παράγοντα σαν τον μοναδικό παράγοντα για τη δημιουργία ιστορικών γεγονότων, γιατί υπάρχουν και ιδέες, θεωρίες ή γενικότερες αντιλήψεις. Ωστόσο, ένας απλός κομπάρσος καμιά φορά είναι αυτός που προκαλεί την έκρηξη, όχι γιατί σκέφτηκε ιδιοτελώς ή γιατί είχε επίγνωση της πράξης του, αλλά επειδή σκέφτηκε...ανθρώπινα και προέταξε την προσωπική του ανάγκη,αδιαφορώντας για το ιστορικό μεγαλείο.

 Γιώργος Σωτηρόπουλος