Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση λέει ο σύμβουλος του Παπανδρέου Στίγκλιτς

Αναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο στενός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς. Σε συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Παγκόσμια Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου των Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου Columbia, Χάρη Λυπηρίδη, επιβεβαίωσε αυτά που γράφονται κατά κόρον στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος αρχικά εμφανίστηκε αμήχανος να απαντήσει επικαλούμενος τη στενή του σχέση του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Θα ήταν καλύτερα να μιλήσω για την Ιρλανδία και όχι για την Ελλάδα» είπε αιφνιδιασμένος, αλλά κατόπιν εστίασε στο .......ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρεί ότι έγιναν όλα σωστά και ότι πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις. Ωστόσο εκτιμά ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί τελικά και η οποία είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ίσως, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον», είναι η αναδιάρθρωση.

Αναφερθείς στο κόστος της αναδιάρθρωσης παραδέχτηκε ότι συχνά «προκαλεί αναστάτωση» και επισήμανε τα παραδείγματα της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Ο κ. Στίγκλιτς, ως γνωστόν, είναι πολέμιος του ΔΝΤ και στο παρελθόν έχει ασκήσει σκληρή κριτική για τα προγράμματα που εφαρμόζει το Ταμείο. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase International και πρόεδρος της G30, Τζέικομπ Φρένκελ, και ο ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής του ΔΝΤ, Μιν Ζου.