Διαμαρτυρία για την ματαίωση του «Μαουτχάουζεν»

Μερικές δεκάδες μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών διαμαρτυρήθηκαν το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της αυστριακής πρεσβείας για τη ματαίωση της εκτέλεσης του μουσικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη - Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μαουτχάουζεν» στην αυστριακή Βουλή.

Το έργο επρόκειτο να παρουσιασθεί την περασμένη Πέμπτη από το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες» στο πλαίσιο των τελετών μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες στην αυστριακή Βουλή, με αφορμή την 66η επέτειο της απελευθέρωσης του ομώνυμου πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Τελικά αντικαταστάθηκε από άλλα μουσικά έργα...



Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσαν οι συγκεντρωμένοι σε υπάλληλο της αυστριακής πρεσβείας, σημειώνουν ότι η απόφαση «με πρόσχημα τις υποτιθέμενες αντι-σημιτικές δηλώσεις που αποδίδονται στον Μίκη Θεοδωράκη, στρέφεται ενάντια στον πολιτισμό και κατά συνέπεια ενάντια σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Στρέφεται ενάντια στον άνθρωπο που κατά παγκόσμια παραδοχή έχει αγωνισθεί υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Χθες το γραφείο Τύπου της αυστριακής Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Πράμερ ματαίωσε την προγραμματισμένη παρουσίαση του έργου, μετά από ανοιχτή επιστολή του αντιπροέδρου της «Επιτροπής για τη Χριστιανο-εβραϊκή Συνεργασία» κ. Βίλι Βάϊστς. Σύμφωνα μ’ αυτήν, ο κ. Βάϊστς απέρριψε την επίσημη πρόσκληση της κ. Πράμερ διότι δεν είναι δυνατόν «ένας βιεννέζος Εβραίος με βιεννέζικες ρίζες, σε ανάμνηση της εκτόπισης των γονέων του το 1938 και της δολοφονίας ενός μεγάλου μέρους της οικογένειας, να αφουγκρασθεί τη μουσική κάποιου που δηλώνει το 2011 αντισημίτης».

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών θεωρούν στο ψήφισμα «παιδαριώδεις τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την Πρόεδρο της Αυστριακής Κυβέρνησης. …Αντίθετα αποτελούν μια ακόμη έκφραση υποτίμησης και χλευασμού στους πραγματικούς πρωταγωνιστές του δράματος που εκτυλίχθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και περιγράφεται με τόσο ζωντανά χρώματα στο μεγαλειώδες έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη».

Το επίμαχο έργο αποτελεί κύκλο τραγουδιών, με μελοποιημένη ποίηση από το ομότιτλο αφηγηματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, βασισμένο στις προσωπικές του εμπειρίες από το ναζιστικό στρατόπεδο, από το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το τέλος του Πολέμου. Στο ελληνικό κοινό παρουσιάσθηκε πρώτη φορά το 1966. Τον Μάϊο 1988 παρουσιάσθηκε στον τόπο του μαρτυρίου «Μαουτχάουζεν» σε μια ιστορική συναυλία με τους Μαρία Φαραντούρη, Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και Γκιζέλα Μάϊ, παρουσία του τότε καγκελαρίου του Αυστρίας κ. Φράντς Βρανίτσκι.



real.gr