Θέλει να κυβερνήσει (;) την Ευρώπη η Μέρκελ

Θέλει να κυβερνήσει (;) την Ευρώπη η ΜέρκελΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική σε ρυθμίσεις πρόωρης συνταξιοδότησης καθώς και αδειών που ισχύουν σε χώρες της Ευρωζώνης, υπό το φως της βοήθειας δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της κρίση χρέους.

«Ζητούμενο δεν είναι μόνον να μη δημιουργούνται χρέη, ζητούμενο είναι επίσης, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να μη βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη από τη Γερμανία, αλλά όλοι να καταβάλουν λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια - αυτό είναι σημαντικό», είπε η καγκελάριος, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ‘dpa‘ σε χθεσινοβραδινή κομματική εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU στην πόλη Μέσεντε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία...



Στη Γερμανία το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας, με νόμο που πέρασε το 2007 η προηγούμενη κυβέρνηση του «μεγάλου» συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει μεγάλες διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες». Αυτό ταυτόχρονα δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό , είπε η κ. Μέρκελ. Η κατώτερη προβλεπόμενη άδεια στη Γερμανία είναι 20 ημέρες.

Σχετικά με την κρίση χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης, η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα, θέτοντας ωστόσο προϋποθέσεις. «Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεοκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι μαζί», είπε η κ. Μέρκελ. 

Πρόσθεσε όμως, ότι η βοήθεια συνδέεται με ορισμένες προϋποθέσεις. «Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε, ας συνεχίσουν απλά αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα», είπε η καγκελάριος. «Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά η Γερμανία θα βοηθήσει μόνον όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Και αυτό πρέπει να αποδειχθεί», σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Κατά την εκτίμηση της καγκελαρίου, το ευρώ συνεχίζει να είναι σταθερό. «Αλλά η αλήθεια είναι επίσης, ότι αν δεν προσέξουμε, τα πράγματα στο μέλλον θα αλλάξουν», είπε η κ. Μέρκελ, καλώντας όλες τις χώρες να έχουν ως πυξίδα τη «στερεή» δημοσιονομική διαχείριση.