Ανεξάρτητη υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων ζητεί από την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Υπέρ της δημιουργίας μίας υπηρεσίας ανεξάρτητης από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, τάσσεται ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία από τους Έλληνες φίλους μας μίας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα παίρνουν μέρος ξένοι εμπειρογνώμονες», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη, η.......

οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το γερμανικό μοντέλο της Treuhandanstalt, την υπηρεσία που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους.


Επεσήμανε εξάλλου ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τον στόχο των 50 δισ. ευρώ.


Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να κάνουν μία «μη-κομματική» προσπάθεια να υποστηρίξουν δημόσια τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει.


«Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να δηλώσουν από κοινού τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ», υπογράμμισε.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο μίας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, ο επικεφαλής του Eurogroup επσήμανε ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να εξεταστεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανατάξει τα δημοσιονομικά της.


«Μόνο τότε θα εξετάσουμε την πιθανότητα να παρατείνουνε τους όρους των δημόσιων και ιδιωτικών δανείων και να μειώσουμε τα επιτόκια», υπογράμμισε.


Σε ομιλία του στη Στουτγάρδη, το Σάββατο, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της σε θέματα προϋπολογισμού για το 2011, πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις μεγαλύτερες απ' όσες αρχικά προβλεπόταν μέσα στο 2011, πρέπει να προχωρήσει με μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει διακομματική συναίνεση».


«Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση επαρκής», σημείωσε, λέγοντας ότι «θα ήταν πρόωρο να δώσω ενδείξεις ως προς την επίλυση του προβλήματος».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό