FT: Η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων δείχνει αναδιάρθρωση

Άρθρο του Christian Kirchner στην εφημερίδας Financial Times Deutschland, με τίτλο «Τα ελληνικά ομόλογα σε ελεύθερη πτώση» και υπότιτλο «Φόβοι για υποτίμηση των ασφαλίστρων κινδύνου», αναφέρει τα εξής:
Συνεχίζεται η ξέφρενη πτώση των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές: Η απόδοση δεκαετών ελληνικών τίτλων σκαρφάλωσε χθες για πρώτη φορά πάνω από το 25%, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την προηγούμενη ημέρα. Παρ’ όλες τις επίσημες διαψεύσεις, οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά μέσον όρο τα......
ελληνικά ομόλογα τιμώνται ήδη 40% λιγότερο της ονομαστικής αξίας τους.
Η χώρα βρίσκεται σε φαύλο κύκλο: Οι όλο και υψηλότερες αποδόσεις καθιστούν όλο και πιο απίθανη την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης, επειδή η Ελλάδα, ευρισκόμενη ταυτόχρονα σε ύφεση, ασφυκτιά υπό το βάρος των τοκοχρεολυσίων.
Σε εκείνους που προειδοποιούν για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους – φοβούμενοι φαινόμενα ‘ντόμινο’ στις κεφαλαιαγορές – προστίθενται τώρα και οι διαπραγματευτές των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps). Μόνο για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εκκρεμούν ασφάλιστρα κινδύνου ύψους άνω των 4 δις. ευρώ.
Οι διαπραγματευτές των CDS προειδοποιούν ότι υπάρχει ένα είδος συμφωνίας μεταξύ των παραγόντων της αγοράς πως μια εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα αποτελέσει credit event – πράγμα που θα σήμαινε ότι οι αγοραστές των ασφαλίστρων δεν θα έπαιρναν τα πραγματικά ποσά που έχουν συμφωνηθεί γι’ αυτή την περίπτωση. «Αν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και δεν προκαλέσει την καταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου, τότε τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξία αυτού του εργαλείου», δήλωσε ένας διαπραγματευτής CDS στο Reuters. Εξ ορισμού, η εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους από τους πιστωτές ομολόγων δεν αποτελεί credit event, που στην περίπτωση των CDS συνεπάγεται την καταβολή του συμφωνηθέντος ποσού.
Οι διαπραγματευτές όμως προειδοποιούν για παρόμοια νομικά σοφίσματα. Το επιχείρημά τους είναι το εξής: Αν τα ασφάλιστρα κινδύνου αποδειχθούν ακατάλληλο μέσο για την προστασία από μια κρατική χρεοκοπία, τότε στη χειρότερη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος φυγής από άλλα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, επειδή τελικά ως μέσο μείωσης των κινδύνων δεν θα απέμενε παρά μόνο η πώληση των τίτλων.
«Οι εκκλήσεις των Ελλήνων χάνονται στην αγορά»
Ρεπορτάζ του Heinz-Roger Dohms στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, με τίτλο «Οι εκκλήσεις των Ελλήνων χάνονται στην αγορά», αναφέρει ότι:

Ακόμα κι αν οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες εξασκούνται σε συνθήματα περί αντοχής των Ελλήνων, οι περισσότεροι επενδυτές δεν τρέφουν πλέον ελπίδες για την Αθήνα. Η απόδοση, που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν διετή ελληνικά ομόλογα, ανήλθε χθες σε επίπεδα άνω του 25%. Μ’ αυτά τα τρομακτικά επιτόκια η αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές του 2012 επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές καθίσταται αδιανόητη προσεχώς. «Δεν υπάρχει πλέον ζήτηση ελληνικών κρατικών τίτλων», δήλωσε απερίφραστα ο αναλυτής της Societe Generale Kit Juckes. Ούτε πάλι βοήθησε η διάψευση των εικασιών περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τόσο από τον Επίτροπο Όλι Ρεν όσο και από το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Αθ. Ορφανίδη. Η αγορά περιμένει με σιγουριά την αναδιάρθρωση, με όποια συγκεκριμένη μορφή ήθελε λάβει.

Οι επενδυτές θεωρούν συναρπαστικότερο και εξίσου σημαντικό το ζήτημα του αν η μεγαλύτερη από τις χώρες PIIGS, δηλαδή η Ισπανία, θα μπορέσει τελικά να γλιτώσει από το βούρκο της κρίσης χρέους...

- Άλλα δημοσιεύματα για τη μεγάλη αύξηση του επιτοκίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων:

- Hannoversche Allgemeine: «Αποδόσεις-ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα»

- Spiegel-Online: «Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αυξάνεται στο 25%»: Χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο καταστροφική: Πρώτα η χώρα ανακοινώνει ένα μέγα-έλλειμμα και τώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σκαρφαλώνουν πάνω από το 25%. Κάτι τέτοιο δεν ξανάγινε στην ιστορία του ευρώ»