«Τελευταία ευκαιρία» για τον πρωθυπουργό με επικοινωνιακή αντεπίθεση

Του Μανώλη Κυπραίου

Εξαιρετικά προβληματισμένη είναι η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δείχνει πως τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει την κατιούσα, όπως και η δημοφιλία του πρωθυπουργού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε με στενούς συνεργάτες του, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε «επικοινωνιακή επίθεση» προς τους πολίτες. Παράλληλα όμως, συμφωνήθηκε-μετά την αποτυχία προσέγγισης με την Νέα Δημοκρατία-να υπάρξει προσέγγιση σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη αλλά και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Η παρουσία εξάλλου του ίδιου του πρωθυπουργού στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν ήταν τυχαία, όπως τόνισαν συνεργάτες του.
Επίσης η επικοινωνιακή ομάδα του πρωθυπουργού κάλεσε τον ίδιο να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να μειωθεί η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει από τις εκτοξευόμενες κατηγορίες μεταξύ του.... Θεόδωρου Πάγκαλου και του Αλέξη Τσίπρα.
Ετσι λοιπόν, η νέα επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης  θα βασίζεται σε τρεις άξονες:
- Ο πρώτος, επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας. Υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης θα εξαπολύσουν πυρά ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και θα την κατηγορήσουν πως αυτή είναι υπαίτια για το που έχει οδηγηθεί η χώρα σήμερα. Θα «στοχοποιηθούν» συγκεκριμένες πολιτικές, ενώ θα δημοσιοποιούνται στοιχεία για την πορεία της οικονομίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009.
- Ο δεύτερος, η ανάγκη της προσφυγής στο μηχανισμό δανεισμού της Τρόικα. «Πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν τι σημαίνει χρεωκοπία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες, συμπληρώνοντας ότι: «οι πολίτες να γνωρίζουν ό,τι γνωρίζουμε κι εμείς, για να καταλάβουν πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος». Για το λόγο αυτό θα δοθεί προς… «μελέτη» ένα «media-kit» σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να είναι πλήρως ενημερωμένα το πώς θα τεκμηριώνουν τις απόψεις αυτές της κυβέρνησης κατά τις συνεντεύξεις τους ή τις εμφανίσεις τους σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Ο τρίτος άξονας, αφορά την «επιστροφή της ελπίδας». Ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσπαθήσει με σειρά ομιλιών του και εμφανίσεων να τονώσει το ηθικό των πολιτών, λέγοντας πως τα δύσκολα περνούν και πως η Ελλάδα θα μπορεί σε δύο χρόνια να έχει ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των αγορών, υποσχόμενος παράλληλα ότι μετά το πέρας της διετίας, «κοινωνικές αδικίες» όπως αυτή του «τσεκουρέματος» μισθών και συντάξεων θα διορθωθούν.
Βέβαια, όλα αυτά έχουν εκπονηθεί και θέτονται σε εφαρμογή, όπως μας τόνισαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπό την αίρεση πως δεν θα υπάρξει δραματική αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς της πορείας της οικονομίας και εφόσον οι στόχοι που έχουν τεθεί υλοποιηθούν.
«Πιστεύουμε πως είναι υπεραισιόδοξος ο πρωθυπουργός» επεσήμαναν τα ίδια στελέχη, συμπληρώνοντας: «αν επαληθευτούν αυτά που γνωρίζουμε και ξέρουμε, ίσως τελικά οι εκλογές να είναι μονόδρομος, μιας και ο σχηματισμός οικουμενικής είναι αδύνατος».
Αν λοιπόν ακόμη και τα ίδια τα στελέχη του κόμματος του πρωθυπουργού αμφιβάλλουν και ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι, τότε ο Γιώργος Παπανδρέου πιθανά να θυμίσει με την προσπάθειά του αυτή, τον Δον Κιχώτη που τα έβαζε με τους ανεμόμυλους, χωρίς καμία ελπίδα…