Σημίτης: Δεν βγαίνει το πρόγραμμα

Για “απορίες που ζητούν πειστική απάντηση” κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ολοσέλιδο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Κυριακάτικη Καθημερινή 
. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου δεν έδωσε πειστική απάντηση στην κρίση, ούτε για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρωζώνη.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι στόχοι που καλείται να επιτύχει η χώρα μας προκειμένου να μειώσει το χρέος της (τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, ετήσια μείωση του χρέους κατά 1/20) δεν είναι ρεαλιστικοί, αφού δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Επισημαίνει όμως ότι οι στόχοι αυτοί είναι πλέον δεσμευτικοί και η Ελλάδα έχει ήδη δώσει τη συναίνεσή της, στην πρόσφατη Σύνοδο. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Σημίτης, η ......
αντίληψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά είναι διαφορετική από την αντίληψη που έχει η Ελληνική κυβέρνηση, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται έκτακτο και επομένως περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Εξάλλου, ο στόχος της εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι ρεαλιστικός.
Εν ολίγοις, ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει να δούμε λύσεις που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε “απορριπτέες”, υπονοώντας την αναδιάρθρωση, η οποία μπορεί “και να μας επιβληθεί” μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 25 Μαρτίου.
Τέλος, ο κ. Σημίτης, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση κινείται σε μία τακτική του τύπου “βλέποντας και κάνοντας”, η οποία δικαιολογείται εν μέρει από τη ρευστότητα που επικρατεί στο Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που πρέπει να έχει η χώρα μας.