Θέτουν εκτός ατζέντας την αναδιάρθρωση για το Ελληνικό χρέος


Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν είναι στην ατζέντα διότι δεν θα βοηθούσε στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και θα έβλαπτε την Ευρωζώνη, τόνισε ο οικονομικός επίτροπος Όλι Ρεν την Παρασκευή. Ο Όλι Ρεν είπε ότι η ανάλυση χρέους για την Ελλάδα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα δείξει ποια είναι τα νέα βήματα που η χώρα πρέπει να κάνει για να πετύχει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος και του χρέους που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

«Η αναδιάρθρωση δεν είναι μέρος του σχεδίου, δεν είναι στα χαρτιά», δήλωσε ο Ρεν στο Reuters στη συνέντευξη του για την συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ομάδας των 20 (G20) στην Ουάσιγκτον...


«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις είναι το βασικό κομμάτι του προγράμματος» πρόσθεσε ο Όλι Ρεν και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο στοχεύει σε 15 δισ. ευρώ τα πρώτα δυο χρόνια και σε 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και αντιπροσωπεύει το 22% του ΑΕΠ της Ελλάδας και το 1/6 από το τωρινό της χρέος. «Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για την αειφορία της ανάλυσης χρέους. Από μόνο του δεν θα δώσει την λύση αλλά είναι σημαντικό μέρος αυτής» ανέφερε ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν η ανάλυση χρέους δείξει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι είναι πρώιμο να βγάζουμε συμπεράσματα προτού ολοκληρωθεί η εργασία. «Πρέπει πρώτα να αναλύσουμε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το ελληνικό χρέος, να βγάλουμε συμπεράσματα και μόνο τότε θα σκεφτούμε εάν και πως η πολιτική του προγράμματος θα πρέπει να προσαρμοστεί».

Επίσης επιφυλακτικός φάνηκε και στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012, τονίζοντας ότι είναι ενήμερος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσκλησης για επιστροφή στις αγορές, αλλά είναι πρώιμο να κρίνει κάποιος σε αυτή τη φάση. Τέλος κάλεσε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Δεν υπήρξε καμία συζήτηση περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών του G20 στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ . Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση επανέλαβε ότι «έχουμε ένα σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και το σχέδιο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
 
Πηγή: newscode.gr